Pesmom i igrom završen deseti “ Ostrovački bećarac „

 

Autentično banatsko selo Ostrovo bilo je domaćim manifestacije  “ Ostrovački bećarac“ koja je trajala od 9 do 15. jula. Centralni dan bio je u subotu 15. jula, kada je održano takmičenje u kuvanju riblje čorbe, izložba slika, domaće radinosti, kolača i prodaja specijaliteta domaće kuhinje, fijakerijada, sportsko takmičenje veterana u fudbalu Ostrovo – Pančevo, takmičenje u pevanju bećarca i izbor za Mis bećarca.

 

 

Za takmičenje u kuvanju riblje čorbe prijavilo se 72 takmičara, što je pokazatelj popularnosti ove tradicionalne manifestacije. Prvo mesto, po oceni žirija, osvojio je Goran Stojićević iz Starog Kostolca, drugo mesto Gorica Savić iz Požarevca, a treće mesto pripalo je Gostoljubu Spasojeviću iz Starog Kostolca.

Na takmičenju u “ Košaranju „- hvatanju ribe pletenim korpama, pobedu je odneo Sava Erdeljan.

 

Nakon takmičenja meštani sela Ostrova pripremili su bogat  kulturno umetnički program. Na samom početku hor manastira Rukumija “ Sveti Roman Slatkopojac “ izveo je himnu Republike Srbije, a potom i pesmu “ Oj Srbijo mila mati “ , nakon čega je podignuta zastava i izvedena himna “ Bećarac “ .

Predsednik Organizacionog odbora 10. “ Ostrovačkog bećarca „ pozdravivši sve prisutne podsetio je kako je izgledala scena pre deset godina kada je otvoren prvi “ Ostrovački bećarac“ .

 

Centralno veče manifestacije otvorio je predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić, koji je u ime gradonačelnika Grada Požarevca i u ime organizatora, poželeo dobrodošlicu svim gostima, a Ostrovljanima da nastave sa tracijom održavanja kuturne manifestacije koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posetilaca.

 

Đura Radić predsednik Saveta MZ Ostrovo uručio je Povelju počasnog građanina Ostrova Bojanu Jovanoviću iz Smedereva, za nesebičnu pomoć u organizaciji manifestacije  “ Ostrovački bećarac“.

 

Gost večeri bio je tamburaški orkestar “ Bećari “ iz Kovina. Odličnim nastupom tamburaši su oduševili sve prisutne  i napravili dobru atmosferu. Zatim je usledio centralni događaj večeri, takmičenje u pevanju bećarca i izbor za Mis bećarca. Na takmičenju u pevanju bećarca prvo mesto osvojio je Slaviša Stojanović, drugo mesto pripalo je dami ,Verici Gavrilov dok je treće mesto pripalo Zoranu Ninkovu.

Na takmičenju Mis bećarca pobedu je odnela Aleksandra Pešić iz Bubušinca, prva pratilja je bila Aleksandra Dragić iz Kostolca, a druga pratilja Marija Stojićević iz Klenovnika.

 

Među brojnim zvanicama pored predsednika Gradske opštine Kostolac Ivana Savića prisustvovali su gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović, zamenik predsednika G.o. Kostolac Saša Grubetić, direktorka Kulturno – sportskog centra „Kostolac“ Jelena Šamanc i mnogi drugi.

 

Festival, deseti po redu, organizovali su Mesna zajednica Ostrovo i Kulturno – sportski centar “ Kostolac “ , pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac .

 

Do Drugog svetskog rata Ostrovo je pripadalo Vojvodini i do danas je zadržalo banatsku kulturnu tradiciju. Ostrvo je bilo ada sve do 1941. godine, kada su nemački okupatori tokom Drugog svetskog rata, koristeći kostolačke rudnike, od jalovine pregradili dotadašnji Dunavac. Kasnije tuda prošao savremeni put, koji je povezao selo sa Požarevcom i Kostolcom. Tada je naselje prebačeno iz kovinske u požarevačku opštinu. Pre izgradnje nasipa tokom 1960-ih godina selo je često bilo plavljeno izlivanjem Dunava iz svog korita. Sve još uvek miriše na Banat  tipična vojvođanska gradnja kuća, šorovi, usporeni ritam života kao i arteški bunari.

 

Prema rečima organizatora kulturna manifestacija “ Ostrovački bećarac“  je proteklih dana okupila veliki broj ljubitelja banatskih običaja, tradicije i specijaliteta, pa će sigurno i u narednim godinama pa i decenijama zahvaljujući dobroj atmosferi i zadovoljnim učesnicima nastaviti sa promovisanjem svega što potiče iz banatskih sredina.

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!