EPS donirao pepeo za izgradnju puta Beograd–Čačak

  Početak intenzivnije upotrebe pepela  

 

  Donacijom od 3.630 tona suvog elektrofilterskog pepela, koji će biti upotrebljen u izgradnji auto-puta Beograd–Čačak, EPS je korak bliže ostvarivanju cilja da pepeo dostigne status sirovine u građevinskoj industriji.

 

   

 

Vlada Republike Srbije i Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ načinili su prvi korak u upotrebi pepela, koji je produkt sagorevanja uglja u EPS-ovim termoelektranama, u izgradnji puteva u Srbiji. Donacijom od 3.630 tona suvog elektrofilterskog pepela, koji će biti upotrebljen u izgradnji auto-puta Beograd–Čačak, EPS je bliže ostvarivanju cilja da pepeo dostigne status sirovine u građevinskoj industriji.

 

– Zahvaljujući ljudima u EPS-u ovo je početak, nadam se, uspešne upotrebe produkata sagorevanja uglja u budućnosti – poručio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, povodom zasedanja Skupštine Udruženja proizvođača produkata sagorevanja uglja ECOBA, koje je održano u Beogradu.

 

– Vlada i EPS nastoje da preokrenu negativan ciklus u kome se pepeo nalazi i uvedemo ga u pozitivnu eru njegove ekološki prihvatljive upotrebe, kao što je to u svetu – dodao je Antić.

 

Izgradnja auto-puta vodi se kao strateški projekat od opšteg interesa. Svrsishodnost donacije ogleda se i u tome što su troškovi skladištenja pepela veoma visoki, budući da EPS ne može da proda sve količine pepela na tržištu zbog nerazvijenosti tog tržišta u Srbiji. Zato je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, ocenio potpisivanje ugovora o donaciji kao važan dan za privredu Srbije kao i EPS.

 

– „Elektroprivreda Srbije“ posvećena je strateškom i održivom napretku u svim segmentima poslovanja. Jedan od pravaca kojim želimo da idemo brže u budućnosti jeste upravo korišćenje produkata sagorevanja uglja. Imamo veliki potencijal u tom pogledu i nastojaćemo da ga maksimalno iskoristimo. Ušli smo i u važan proces izgradnje pristaništa pored dve termoelektrane, što čini da smo korak bliže isporuci ovih sirovina brodovima – poručio je Grčić.

 

Čak 86 odsto produkata sagorevanja uglja na evropskom tržištu potiče od kompanija članica udruženja, istakao je Ivan Skidmor, predsednik ECOBA, čiji je EPS član od 2010. godine.

 

– Sednica Skupštine ponovo će biti održana u Beogradu za pet godina i nadamo se da će tada biti još boljih vesti o većoj upotrebi pepela u izgradnji. Članovi našeg udruženja govore istim jezikom kada je reč o regulativi koju treba prilagoditi sve efikasnijem korišćenju ovih sirovina – zaključio je Skidmor.

 

  Vlada Republike Srbije donela je 2015. godine uredbu o upotrebi pepela u građevinarstvu i izgradnji puteva u Srbiji.

 

Razvijanje tržišta

 

Potrebno je da se uradi još dosta toga radi stimulisanja primene produkata sagorevanja uglja u industriji, uključujući zakonske regulative, zatim animiranje svih zainteresovanih korisnika pepela, jer su to projekti kojima se u znatnoj meri unapređuje zaštita životne sredine i omogućava očuvanje prirodnih resursa. Pomoć države je potrebna sa zakonodavnog aspekta, kao i za pronalaženje različitih stimulansa za korišćenje pepela, jer imamo višestruke koristi od njegovog korišćenja. Ugovor o donaciji pepela za izgradnju auto-puta Beograd–Čačak jedan je od primera te saradnje i inicijative EPS-a i Vlade.  

 

Izvor: EPS Energija   

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!