Profesor dr Miomir Korać u Biblioteci u Kostolcu

 

U Biblioteci u Kostolcu, ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, održale su se dve arheološke radionice pod nazivom „Upoznajte Viminacijum“. Radionice je vodio profesor dr Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacijum.

 

 

U četvrtak, 25. maja, učesnici radionice bili su učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz Kostolca. U petak 26. maja 2017. godine, učesnici radionice bili su učenici Tehničke škole sa domom učenika „Nikola Tesla“ iz Kostolca i učenici Požarevačke gimnazije, zajedno sa svojim profesorima.

 

Cilj radionice bio je da se učenici ovih škola upoznaju sa arheološkim istraživanjima u Viminacijumu i da saznaju više o ovom najznačajnijem gradu rimske Gornje Mezije.

 

 

Kroz veoma interesantnu prezentaciju, profesor dr Miomir Korać uveo je polaznike radinice, učenike Osnovne škole iz Kostolca i učenike Tehničke škole iz Kostolca i Požarevačke gimnazije, u čudesan svet arheologije, pun avantura i izazova.
Kroz zanimljivu priču, upoznao ih je sa Viminacijumom, koji je bio jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Takođe Viminacijum je bio i administrativni, vojni, trgovinski i industrijski centar. Korać je govorio i o počecima iskopavanja na ovom nalazištu, o onome što je pronađeno i onome što je prezentovano – u svakom slučaju, jedno zaista divno iskustvo za sve one koji su bili u mogućnosti da čuju ovo veoma poučno izlaganje profesora Koraća.

 

 

Profesor dr Miomir Korać, arheolog, naučni savetnik, direktor Arheološkog parka Viminacijum, ekspert je Ministartva za nauku i tehnološki razvoj za ocenu projekata iz oblasti istorije, arheologije, etnologije, istorije umetnosti i muzikologije.
Bio urednik časopisa Diana i urednik CD izdanja “Arheološki leksikon”, zatim urednik časopisa Arheologija i prirodne nauke, Centra za nove tehnologije. Poslednjih dvadesetak godina bavi se sistematski primenom računara u arheologiji.
Zajedno sa Matematičkim fakultetom, Matematičkim institutom i Muzejom grada Beograda radio je nekoliko godina na Inovacionom projektu koji je imao za cilj da se utvrde standardi i modeli za digitalizaciju i arhiviranje kulturne baštine naše zemlje.

 

Od 2000. godine rukovodi projektom Viminacijum. Arheološki park Viminacijum zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine i uređen je tako da posetioci za nekoliko sati boravka dožive duh antičke svakodnevice.

 
U okviru Naučnog programa televizije, realizovao je više projekata: “Rimski medicinski instrumenti”, “Antičke lampe”, “ES Pandora”, “Stare karte, gravire i fotografije”, “Arhiviranje kulturne baštine”. Za Naučni program Televizije uradio je seriju emisija pod nazivom “Istorija srpske arheologije”.

 

Radionice su se održale u organizaciji Biblioteke u Kostolcu, ogranka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u saradnji sa Osnovnom školom „Jovan Cvijić“ Kostolac, Tehničkom školom sa domom učenika „Nikola Tesla“ Kostolac i Požarevačkom gimnazijom, uz podršku Kulturno-sportskog centra „Kostolac“ .

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!