Površinski kop “ Drmno “ obeležio jubilej – 30 godina eksploatacije uglja

 

Povodom obeležavanja jubileja – 30 godina od početka eksploatacije uglja na Površinskom kopu „Drmno“  upriličen je svečani skup u petak, 28. aprila, kao i izložba fototografija koje ilustruju rad i ljude koji su svojim aktivnostima doprineli razvoju Površinskog kopa „Drmno“ od 1987. godine do danas.

Prema statističkim podacima, na Površinskom kopu „Drmno“ proizvedeno je blizu 158 miliona tona uglja i 590 miliona kubika jalovine.

 

  

 

Prema rečima Slobodana Mitrovića, direktora EPS-a za tehničke poslove proizvodnje uglja, Površinski kop “ Drmno “ će u budućnosti biti spreman da odgovori svim izazovima, s obzirom da je uspešno prolazio kroz razne faze: od otvaranja, rekonstrukcije, proširenja i modernizacije.

 

“ Mi sa proizvodnjom uglja spremno dočekujemo sve izazove i jedina smo privredna grana koja je uvek odgovorila svim pozivima i izazovima. Samim tim zaslužujemo veće pozicioniranje u ovom sistemu i pružanje većeg značaja jer mi svakim danom ulazimo u sve teže ležišne uslove na našim rudnicima“- rekao je Mitrović.

 

On je takođe istakao da se u budućnosti očekuje velika borba za očuvanje uglja, kao energenta budućnosti, koji bi bio zadovoljavajućeg kvaliteta. Primenom svih metoda i visokih standarda zaštite životne sredine proizveli bi se bolji finansijski efekti koji će omogućiti dalji razvoj i još bolju budućnost.

 

“ Prve tone lignita iskopane su 30. aprila 1987. godine, a prvi rudarski radovi na otvaranju Površinskog kopa “ Drmno „otpočeli su tri godine ranije. Sa prvim tonama uglja iz stiške ravnice otvoreno je novo razvojno poglavlje kostolačkog ugljenog basena i od tada pa do danas površinski kop se stalno razvijao u skladu sa planovima i vizijama energetskog razvoja ovog kraja i EPS-a“  – dodao je Mitrović.

 

 

 

Ivan Tašić, direktor za proizvodnju uglja u Ogranku “ TE – KO Kostolac “ naglasio je da Površinski kop “ Drmno “ spada u red savremeno uređenih površinskih kopova koji ima pet rudarskih sistema za otkrivanje i jedan rudarski sistem za otkopavanje uglja.

 

“ Godišnje se na Površinskom kopu “ Drmno „otkopa preko 40 miliona kubika jalovine i preko 9 miliona tona uglja. Za 30 godina eksploatacije iskopano je preko 157 miliona tona uglja, a za 34 godine od početka otvaranja ugljenog ležišta otkopano je 590 miliona kubika jalovine“

 

Tošić je na kraju pozdravnog govora izrazio veliku zahvalnost svim zaposlenima u rudarskom sektoru Ogranka „TE – KO Kostolac“, kao i onima van njega na doprinosu koji su dali u izgradnji i razvoju Površinskog kopa “ Drmno “ .

 

 

Takođe, na svečanosti povodom obeležavanja jubileja prikazan je i kraći dokumentarni film o istoriji Površinskog kopa “ Drmno „.

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!