Emisija učenika T.Š. “ Nikola Tesla “ povodom najznačajnijeg hrišćanskog praznika

 

Povodom najvećeg hrišanskog praznika Vaskrsa, učenici Tehničke škole sa domom učenika “ Nikola Tesla “ i veroučitelj Aleksandar Vujičić, gostovali su u programu “ Radio Stil „- a.

Učenici koji su učestvovali u emisiji su:
Lazar Ilić, Marijana Ilić, Luka Mađarić i Anabela Mijuca.

 

  

 

Oni su tom prilikom govorili o Strasnoj sedmici, koja je poslednja, sedma nedelja časnog posta, koja prethodi Vaskrsu. Najznačajniji dan u Strasnoj ili Velikoj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kad u pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, već se samo popodne drži opelo razapetom Isusu Hristu.

 

Prva 3 dana ove sedmice – ponedeljak, utorak i sreda, posvećeni su događajima iz života Spasitelja Isusa Hrista, tačnije najvažnijim propovedima, pre nego što je stupio na stradanje zbog isplate naših grehova.

 

Poslednja 3 dana posvećena su sledećim događajima: četvrtak – Judinoj izdaji, petak – osudi, raspeću na krst i smrti i subota – pogrebu, Hristovom silasku u ad radi oslobađanja duša ranije umrlih pravednika i prvoj najavvi vaskrsenja.

 

Takođe, učenici tehničke škole su govorili i o Vaskrsu, najvećem hrišćanskom prazniku, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih.

 

Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.

 

 

Snimak emisije možete poslušati OVDE

 

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!