Stvaranje uslova za bolji život i standard svih pripadnika romske nacionalnosti na teritoriji G. o. Kostolac

 

U Skupštinskoj sali, u ponedeljak, 27. marta, predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić održao je sastanak sa predstavnicima romske nacionalnosti. Bajram Morina, koordinator za romska pitanja pri G.o Kostolac, ukazao je na veliki značaj ovakvog vida okupljanja, jer se na taj način ukazuje na probleme sa kojima se pripadnici romske nacionalnosti suočavaju. Na sastanku je bilo reči o integraciji u njihovu radnu i životnu sredinu, ali i o poboljšanju uslova u obrazovanju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

Prema rečima predsednika Gradske opštine Kostolac, Ivana Savića i u prethodnom periodu su organizovani sastanci koji predstavljaju jedan od glavnih vidova komunikacije građana romske nacionalnosti sa izvršnom vlasti lokalne samouprave.

Savić je između ostalog istakao da je otvaranjem Kancelarije za romska pitanja 2014. godine učinjen veliki korak ka uspostavljanju mnogo bolje saradnje i komunikacije, a time je i omogućeno realizovanje brojnih programa i projekata.

 

 

 

Govoreći o ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu koji su doprineli boljem životu Roma, Savić je između ostalog izdvojio zapošljavanje 22 pripadnika romske nacionalnosti preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a sve to zahvaljujući angažovanju koordinatora za romska pitanja. Takođe u saradnji sa  Nacionalnom službom za zapošljavanje, Filijala Požarevac, preko „JOB CLUB“- a, u Kostolcu, dva lica romske nacionalnosti su završila obuku za ECDL sertifikat i time  uvećali svoju šansu za dobijanje posla. Veliki doprinos romske kancelarije, ogleda se i u dobroj saradnji sa nevladinom organizacijom “ Vizija “ koja je obezbedila sredstva za izgradnju 13 montažnih kuća, za interno raseljena lica. Takođe ova organizacija je tokom 2016. godine obezbedila građevinski materijal za adaptaciju kuća takođe za interno raseljena lica, a ovaj projekat se nastavlja i u 2017. godini. Zatim u 2015. godini, zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave obezbeđena je pomoć u vidu opreme i mašina za pokretanje sopstvenog posla, od strane nemačke kompanije “ Help “ za dva lica romske nacionalnosti, a u 2016. godini za 5 lica romske nacionalnosti. Grantovi su iznosili od 1500 do 2400 evra. Značajno je napomenuti i da će u narednom periodu da se otvori, Odeljenje Centra za socijalni rad u Kostolcu, s obzirom da je preko 700 zahteva upućeno ovoj ustanovi preko Kancelarije za romska pitanja.

 

Iz svega rečenog proizilazi da je otvaranjem Kancelarije za romska pitanja, uspostavljen odličan sistem komunikacije između građana i vršioca javne funkcije. Kancelarija je takođe ostvarila odličnu saradnju i sa svim javnim ustanovama, preduzećima, nevladinim organizacijama, matičnim službama, policijskim upravama i opštinama širom Srbije.

 

 

 

Kada su u pitanju planovi za naredni period predsednik G. o. Kostolac, Ivan Savić je istakao da je lokalna samouprava pristupila izradi urbanističkog projekta aneksa vrtića, odnosno predškolske ustanove, čija je vrednost 400 hiljada evra. Treba napomenuti i da je O. Š. “ Jovan Cvijić“ ove godine konkurisala kod Kancelarije za javna ulaganja, a predračunska vrednost projekta iznosi 85 miliona dinara. Trenutno se radi i na uređenju dečijih igrališta u Partizanskoj ulici, a tokom ove godine obezbediće se sredstva za postavljanje dečijih mobilijara i na drugim lokacijama. Pomenuvši toplifikaciju, Savić je istakao da će ove godine biti kompletno urađena toplifikaciona mreža( Didino naselje i Kolište), s obzirom da je program prošao kod Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

Na samom kraju sastanka Ivan Savić je najavio i mogućnost realizacije velikog projekta koji se finansira kroz nacionalni IPA 2013 program EU. Nosilac projekta je Gradska opština Kostolac, a realizator projekta je Bajram Morina, koordinator za romska pitanja sa svojom nevladinom organizacijom. Za sada su izvršeni svi predmeri i predračuni kako bi se predala potrebna dokumentacija za prvi krug. Projekat se odnosi na infrastrukturne radove, a maksimalni iznos koji aplikant može da dobije iznosi milion evra.

 

 

Učesnici sastanka saglasili su se da samo dobrom saradnjom, mogu realizovati navedene planove i ciljeve. Lokalna samouprava će i dalje biti otvorena za podršku svim konstruktivnim predlozima koji mogu da doprinesu boljitku u svim sverama društvenog života pripadnika romske nacionalnosti.

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!