Promocija kuglaškog sporta

 

U cilju promovisanja kuglanja, predsednik Kuglaškog kluba “ Rudar “ Kostolac i član Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije, Zoran Stanojević, održao je prezentaciju ovog interesantnog sporta koji doprinosi jačanju uma i koncentracije.

 

Prema rečima Zorana Stanojevića kuglanje je sport koji zahteva fizičku i psihičku spremnost. Kuglaški klub u Kostolcu postoji od 1958. godine i od prvih dana osnivanja je bio jedan od najuspešnijih klubova u Kostolcu. Iako je iz tako male sredine uvek je odlazio u sam državni vrh. Sada klub broji oko četrdeset članova, ostvaruje zapažene rezultate na takmičenjima, a dobitnik je i  brojnih pehara i medalja.

 

Među najboljim igračima u ovom klubu su Dragan Vučen, Ljubiša Suzić, Dragoljub Suzić, Mile Jovanović, Tušek Vladimir i drugi. Kuglaški klub “ Rudar “ sada je ušao u prvu ligu, muška ekipa je igrala u subotu, pobedili su u derbiju prvenstva “ Tehnohemiju “ i time se popeli na prvo mesto na takmičenju koje je održano u Debeljači.

 

 

Sadašnji trener u Kuglaškom klubu “ Rudar “ je Suzana Nešković, profesor fizičke kulture, koja trenira juniore. Trenutno promovišu Kuglaški klub po školama, a o tačnim terminima održavanja treninga svi zainteresovani biće naknadno obavešteni.

 

Glavni cilj, i velika želja uprave ovog kluba je da se napravi kuglana sa četiri staze, jer ulaze u Super ligu i igraće sa timovima i igračima koji su profesionalci.

 

 

O prednostima ovog sporta, o samim pravilima govorio je Zoran Stanojević ističući da svi koji igraju za Kuglaški klub “ Rudar “ su amateri koji se ne plaćaju, a dostigli su poslednji rang – Super ligu, a koji su pokazali u pravom smislu sta znaci ljubav prema sportu, treningu i takmičenju.

 

Kuglanje je sport u kom takmičari kotrljanjem teške kugle po ravnoj površini nastoje da pogode set čunjeva postavljenih na drugom kraju kuglačke staze.

 

Savijanje i istezanje tokom kuglanja izuzetno je dobro za vezivna tkiva, ligamente, mišiće ruku, zatim za oblikovanje tela i gubitak prekomerne te održavanje zadovoljavajuće telesne težine. Sem poboljšanja zdravlja i bolje telesne spremnosti, kuglanje većini praktikanata donosi nova prijateljstva, druženje i uči ih boljoj socijalizaciji, ekipnom duhu i otvorenosti zbog čega mnogi psiholozi ovu aktivnost smatraju izuzetno važnom za modernog čoveka i psiho-socijalnu korist koju ona donosi pojedincu stavljaju čak ispred fizičke.

 

Kuglanje se preporučuje svima od 7 do 77 godina, podjednako muškarcima i ženama, iako je mala prednost u korist jačeg pola. Oni, naime, mogu snažnije da bace kuglu i izazovu jaču rotaciju. Ovaj sport se preporučuje svima za opuštanje protiv napornog stresnog radnog dana.

 

Kako biste savladali osnovnu veštinu, potrebno je svega par treninga, a vremenom, kordinacija pokreta postaje sve bolja. Preporučuje se dva sata treninga, u proseku, dva do tri puta nedeljno, savetuju iz Kuglaškog kluba “ Rudar “ Kostolac.

 

Jačanje uma, koncentracije, kordinacije pokreta, timskog duha, samo su neke od pozitivnih strana ovog sporta.

 

Kuglane su odavno prerasle u mesta za druženje i zabavu, a malo ko danas moze da pretpostavi da je Srbija u tome najbolja.

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!