Predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić uputio je čestitku građanima povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu

 

Povodom obeležavanja godišnjice velikog istorijskog događaja u spomen nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine, predsednik Gradske opštine Kostolac Ivan Savić uputio je čestititku građanima sa porukom da je obaveza svih nas da istrajemo na dostojanstvenom sećanju na Prvi svetski rat.

 

fot-ivan-savic-2

 

„U čast velikog istorijskog datuma, 11. novembra, dragim sugrađanima upućujem iskrene čestitke povodom praznika Republike Srbije – Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

 

Danas odajemo počast palim ratnicima i nevino stradalim civilima tokom Prvog svetskog rata. Ovaj datum nikada ne sme pasti u zaborav, jer se sa ponosom sećamo naših junaka, branilaca, predaka koji su svojim životima oslobodili našu zemlju u Prvom svetskom ratu.

 

Potpisivanje primirja u Prvom svetskom ratu predstavlja veliki dan posebno za naš narod koji je tokom rata izgubio više od milion ljudi. Upravo zbog takve slobodarske tradicije ponosni smo na naše pretke, koji su dali svoje živote za slobodu svih nas.“

 

 

slika-11-novembar

Godišnjica velikog istorijskog događaja  obeležava se državnim manifestacijama u svim glavnim gradovima država – pobednica u Prvom svetskom ratu,  u znak sećanja na 1918. godinu, kad je 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje.

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u Srbiji se proslavlja kao državni praznik, a posvećen je ljudima koji su dali svoje živote i ugradili svoju krv u temelje Srbije, te odbranili čast i dostojanstvo srpkog naroda.

 

Po Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, 11. novembar je neradan dan i kao državni praznik obeležava se od 2012. godine.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!