Održana tribina o sportu

U utorak 25.10.2016. godine u Domu omladine u Kostolcu, održana je tribina o sportu. Cilj tribine bio je upoznavanje sa prioritetima, pravilima, odredbama Zakona o sportu kao i zajedničko rešavanje nastalih problema u poslovanju i rukovođenju sportskim organizacijama i klubovima.

Panelisti na tribini bili su Ivan Savić, predsednik Gradske opštine Kostolac, Jelena Ilić, član veća G.o. Kostolac i Jelena Šamancdirektorka Centra za kulturu Kostolac, budućeg Kulturno – sportskog centra  „Kostolac“ .

 

20161025_180507

 

 

Prema rečima Ivana Savića, predsednika G.o. Kostolac, lokalna samouprava će u narednoj godini uložiti značajna sredstva u školstvo i zdravstvo. Prioritet u školstvu je obnavljanje školskih ustanova i fiskulturnih sala u okviru njih, dok se ulaganje u zdravstvo odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu, dece predškolskog i školskog uzrasta, vezano za njihov pravilan rast i razvoj.

 

Značajna činjenica je da je Grad Požarevac sada postao nosioc prava javne svojine, a Gradska opština Kostolac nosioc prava javnog korišćenja nad objektima i zemljištem u koje spadaju : fudbalski stadion sa zemljištem oko stadiona, Sportska hala sa zemljištem oko hale i plaža “ Topoljar“.

“ Od naredne godine sva odgovornost je lokalnoj samoupravi i imaćemo spremne projekte za rekonstrukciju svih sportskih objekata. Sportski klubovi i organizacije neće morati da brinu o infrastrukturi, o problemima plaćanja računa i održavanja sportskih objekata. Glavni zadatak predstavnika tih organizacija kako bi se osigurali temelji sporta u Kostolcu biće promocija sporta u školama i svi vidovi uključenja dece u sportske aktivnosti “ – poručio je Savić.

 

 

img_20161026_170448

 

 

Predsednik je napomenuo da su u 2016. godini skoro sve sportske organizacije trošile sredstva u skladu sa zakonom, a koja su namenjena za ostvarivanje potreba i interesa u oblasti sporta.

„Na osnovu obaveznog posedovanja računa sportskih organizacija u Upravi za trezor, lokalna samouprava vrši uvid i svakodnevno praćenje budžetskih sredstava tih organizacija. Veće G. o. Kostolac vrši kontrolu finansija i ukoliko uvidom u finansijske izveštaje utvrdi da određena organizacija nije koristila sredstva u skladu sa zakonom biće sankcionisana ili raskidom ugovora, potrazivanjem sredstava nazad, prijavom kod budžetskog inspektora ili prijavom kod nadležnog prekršajnog organa“ – istakao je Savić.

 

Govoreći o značaju tribine za dalji razvoj sporta i omladine Jelena Ilić je istakla da će Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja sporta u gradu Požarevcu, a samim tim i u G. o. Kostolac insistirati na proširenju ponude sportskih sekcija u školama, zatim na organizovanju sportskih takmičenja za decu i na povećanju aktivnosti u školskim salama i sportskim terenima u toku letnjeg i zimskog perioda.

 

“ Glavni cilj je unapređenje školskog sporta i jačanje saradnje između škola i sportskih organizacija. Škola je baza talenata odakle deca treba da proisteknu. Profesionalizam je jako bitan treba da postoje seniori i starije grupe, ali ono na čemu mi insistiramo jeste omladina. Potrebno je da se što više dece uključi u sport, a to je najpre moguće preko škole i časova fizičkog vaspitanja gde će se vršiti konstantne promocije u saradnji sa nastavnicima i profesorima. “ – dodala je Jelena Ilić.

 

Prema rečima Jelene Ilić u planu je izrada projektno tehničke dokumentacije za javna vežbališta na otvorenom prostoru, samim tim i izgradnja teretane na otvorenom.

 

Jelena Šamanc je govoreći o planu razvoja sporta za 2017. godinu istakla značaj nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja u usmeravanju mladih po pitanju bavljenja sportom i propagiranje zdravih stilova života. Od velikog značaja biće i uključivanje sportskih klubova i organizacija u realizaciju sportskih manifestacija.

 

“ Manifestacija koja je u planu jeste Sajam sporta , kada će sve sportske organizacije moći da prikažu svoj  rad kako bi mlade generacije bile bliže svim mogućnostima za treniranje koje im se nude u gradu. U narednoj godini u planu je održavanje više turnira u svakoj sferi sporta, kao i nabavka opreme i rekvizita za sve sportove“- rekla je Šamanc.

 

Ona je dodala će se potruditi da pokrenu sportove na vodi uz otvaranje mogućnosti za organizovanje regate i na taj način pokrenu i razviju turizam i pokažu ljudima da vredi doći u našu opštinu.

 

 

Predsednik Ivan Savić je razmatrajući finansijske izveštaje sportskih organizacija rekao da ih sve obavezuje da 2017. godina bude u znaku dece na sportskim terenima, a da u radu sa decom budu angažovani profesori fizičke kulture. U prilog tome naveo je da u Kostolcu ima 15 sportskih organizacija i time će biti obezbeđeno 15 novih radnih mesta. Što više budu uključena deca u sportskim organizacijama one će više će biti bodovane prilikom dodeljivanja sredstava.

 

20161025_180528    20161025_180553

 

Cilj svih sportskih klubova i organizacija treba da bude unapređenje sporta u Kostolcu  i postizanje dobrih  sportskih rezultata, a to će se omogućiti obezbeđivanjem mogućnosti da se sva deca bave sportom, kroz pružanje odgovarajućih uslova i programa svih vrsta i obezbeđivanjem odgovarajućeg stručnog kadra.

 

 

Tribini su prisustvovali predstavnici svih sportskih organizacija i predstavnici osnovne i srednje škole u Kostolcu.

 

Predsednik Ivan Savić je istakao da je veoma važno da prezentujemo različite sportske aktivnosti i da mlade generacije zainteresujemo za neke od njih.  Vizija ove strategije je unapređenje kvaliteta života mladih kroz bavljenje sportom, kao elementa koji je od suštinskog značaja za razvoj njihove ličnosti i zdravog načina života.

 

Lokalna samouprava aktivno radi na unapređivanju uslova za treniranje i pruža podršku svima koji se zalažu za prave vrednosti.

 

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!