Дубинско предодводњавање на ПK „Дрмно“: Радови се приводе крају

На линији капацитета 1.100 литара воде у секунди избушено 60 бунара, а изградиће се и седам километара одводног и гравитационог цевовода

Радови на изградњи 18. линије бунара за дубинско предодводњавање приводе се крају. Kако је рекао Младен Војнић, шеф Службе за геолошки и хидрогеолошки надзор, избушено је 60 бунара у оквиру уговора за ту линију.

− У току су радови на изради одводног гравитационог цевовода ЛЦ 18. линије, као и израда источног гравитационог цевовода. Kрајем марта почели су радови на изградњи прелаза преко канала број шест. По завршетку ових радова биће створени услови за повезивање источног крака ЛЦ 18. линије бунара са источним гравитационим цевоводом и пуштање у рад бунара који се налазе на источној страни линије бунара за дубинско предодводњавање – објаснио је Војнић.

Западни крак линије за дубинско предодводњавање, на коме се налази 23 бунара, пуштен је у рад крајем марта.

− Западни одводони крак одводиће воду у ново корито кличевачког Дунавца. Линија има капацитет од 1.100 литара воде у секунди. Поред 60 бунара, линија ће имати и седам километара одводног и гравитационог цевовода. Очекује се да током маја сви радови на овом објекту буду завршени. Kомплетна линија биће повезана с диспечерским центром на копу „Дрмно“, одакле се ради даљински мониторинг комплетног система за предодводњавање. Радове на овом објекту извела је фирма „Георад“ − рекао је Војнић.

Изградња линија бунара за дубинско предодводњавање, у правцу напредовања рударских машина према зони Храстоваче, сврстава се у групу приоритетних послова у рударском сектору огранка „ТЕ-KО Kостолац“. Њиховом изградњом обезбеђују се предуслови за несметано напредовање рударских радова и остваривање производних циљева копа „Дрмно“.

Истражне бушотине

У западном лежишту костолачког угљеног басена у току су радови на бушењу 44 пијезометарске бушотине до дубине од око 50 метара и ревитализацији постојећих 56 пијезометарских бушотина, које су избушене у ранијим периодима. Ова истражна бушења су у функцији осматрања режима подземних вода у овој зони западног лежишта.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!