Са уводног састанка о изградњи РХЕ „Бистрица“

Наставак развоја пројекта реверзибилне хидроелектране „Бистрица“ почео је уводним састанком са представницима конзорцијума који ће израдити идејни пројекат, студију оправданости и планску документације.

− Ово је почетак израде техничке документације за један дуго очекивани, жељени и потребан пројекат за „Електропривреду Србију“ и државу Србију. Годинама се причало о изградњи РХЕ „Бистрица“, и срећан сам што показујемо да ми то можемо и хоћемо да урадимо. Компаније „Енергопројект Хидроинжењеринг“, „Електроенергетски координациони центар“ и Институт за архитектуру и урбанизам Србије из Београда, чланице конзорцијама, сада су наши партнери, сада смо заједно и само тако можемо да убрзамо овај пројекат − оценио је Мирослав Томашевић, в. д. директора ЈП ЕПС на уводном састанку.

Он је истакао да су посао добиле српске реномиране компаније и институције у које ЈП ЕПС има поверење.

Планирано је да уговорена пројектна и просторно-планска документација буде завршена за 18 месеци. После тога, ЕПС ће донети одлуку о начину финансирања и изградње РХЕ „Бистрица“. Иако уговорена документација представља кључни део наредних активности везаних за развој пројекта, на састанку је посебна пажња посвећена уклапању и оптимизацији свих предстојећих активности у циљу што ефикаснијег развоја пројекта.

Пројекат изградње РХЕ „Бистрица“, као вишенаменског постројења са могућношћу пумпно-турбинског рада агрегата имаће велики значај због растуће потребе за интеграцијом ОИЕ. То је разлог због којег ЈП ЕПС припрема изградњу РХЕ „Бистрица“, која би својом флексибилношћу и складиштеним капацитетом значајно допринела сигурности снабдевања и декарбонизацији, како Србије тако и региона.

Својим енергетским карактеристикама и положајем у сливу Увца, РХЕ „Бистрица“ и акумулација Клак унеле би нов квалитет у начин коришћења свих хидроелектарна на Увцу и Лиму (ХЕ „Увац“, ХЕ „Кокин Брод“, ХЕ „Бистрица“ и ХЕ „Потпећ“) стварајући услове за њихову енергетски и економски повољнију експлоатацију. Пројектом се предвиђа уградња четири агрегата укупне инсталисане снаге 628 MW уз очекивану годишњу производњу од око 1.100 GWh.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/12-22.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!