Настављени радови на изградњи цркве Светог Архангела Михаила у селу Живица

Заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић са члановима градског већа обишао је данас радове на изградњи цркве Светог Архангела Михаила у селу Живица.

Град Пожаревац је за ове радове путем дотације Браничевској епархији обезбедио 3,2 милиона динара. У питању су зидарски радови, а до краја године очекује се да црква буде стављена под кров.

„Град Пожаревац је препознао значај који Српска Православна црква има за наш народ, а такође и значај других верских заједница. Због тога је износ средстава, који је у ранијим годинама био само 1,5 милиона динара, сваке године повећаван па је тако вредност средстава која је прошле године додељена верским заједницама износила 12 милиона динара што је значајни помак у финансирању. Препознајемо ове објекте као једно наслеђе које морамо неговати и у које морамо сваке године улагати. Дугујемо велику захвалност за све ово и мештанима насеља Живица и господину Момиру Мирковићу чија је иницијатива била да се са овим радовима настави. Ми смо обећали да ћемо то одрадити и ево нас сада на почетку ових радова. Боже здравља да за пар година дођемо и на отварање ове цркве.“ рекао је овом приликом заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић.

Члан одбора за изградњу цркве Мирољуб Милошевић захвалио је заменику градоначелника Саши Павловићу и члановима градског већа Далибору Миљковићу и Дарку Мирковићу што су помогли и охрабривали их да се наставе радове на изградњи цркве који су стали пре десетак година.

„Остаће архивиран овај 10. јун 2020. и биће забележен златним словима када су настављени ови радови. Мештани села Живица имаће где да се окупљају када су верски празници и службе.“

Момир Мирковић, један од иницијатора изградње цркве, говорио је овом приликом о томе како је до сада текла изградња цркве у Живици:

„Група ентузијаста и верника је дошла на идеју далеке 2008. године да село добије цркву коју није имало 700 година. Горан Степић и Светомир Андрејић су поклонили плац, а остали мештани су добровољно дали прилоге. Добијени су сви потребни папири и кренуло се са изградњом. Носиоци посла били су мајстори из села Радомир Вујић и Небојша Андрејић са својим синовима са осталим мештанима. Када се стигло на трећину градње понестало је средстава и изградња је обустављена. Тек крајем прошле године формира се нови одбор и наставља се са градњом, прикупљањем средстава од добровољних прилога али смо се обратили за помоћ и локалној самоуправи града Пожаревца. Наишли смо на приступ са разумевањем. Ево сада наш храм почиње да расте на задовољство свих мештана.“

Извор: https://pozarevac.rs/nastavljeni-radovi-na-izgradnji-crkve-svetog-arhangela-mihaila-u-selu-zivica/

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!