Рекордна наплата ЕПС-а и мањи губици на мрежи

У 2019. години „Електропривреда Србије” је остварила рекордну кумулативну наплату од 101
одсто и знатно смањила губитке електричне енергије на мрежи, уз план да до 2021. године падну на европски ниво, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП „Електропривреда Србије”.

Успели смо да натерамо оне који су навикли да избегавају обавезе да почну да плаћају јер производња електричне енергије кошта. То је био тежак посао јер је кумулативна наплата у ЕПС-у годинама била око 94 или 94,5 одсто, а ову годину завршавамо са историјском наплатом од 101 одсто, што значи да се наплаћују заостала дуговања – рекао је Грчић.

 

Он је додао да неће бити задовољан све док постоји било који корисник који краде електричну енергију и нагласио да се крађи стаје на пут.

Чињеница је да ЕПС функционише, производња угља и енергије траје 24 сата свих 365 дана
у години, да се систем одржава – рекао је в. д. директора ЕПС-а.

Говорећи о резултатима, Грчић је истакао да су губици на мрежи смањени за 1,5 процентних поена, односно за 300 мегавата, у протекле три године и да су пали на 11,5 одсто у 2019. години, док су у 2016. години износили готово 13 одсто.

Имамо план како да 2020. и 2021. тај ниво губитака смањимо на једноцифрен број, што ћемо сматрати успехом јер је просек у Европи седам до осам одсто годишње – рекао је Грчић.

Извор: ЕПС Енергија

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!