БОГОЈАВЉЕЊЕ: Одржано прво пливање за Часни крст у Костолцу

 

 

Поводом обележавања великог хришћанског празника Богојављења, данас је на плажи Топољар у Костолцу запливало 36 такмичара, а први је до Часног крста допливао Вук Јањуш (34) из Костолца. Победнику је додељен Часни крст, плашт и дукат.

 

Богојављенску молитву и освештавање воде обавио је Његово Преосвештенство Епископ Браничевски Господин Игњатије са свештенством, старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров,  архијерејски намесник пожаревачки свештеник Кочабер Владимир, парох смољиначки Драгиша Павловић, парох други новокостолачки Иван Филиповић и ђакон Марко Трифуновић.  

Молитви су присуствовали заменик градоначелника града Пожаревца Саша Павловић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и његов заменик Далибор Илић, председница Скупштине Милена Церовшек и њен заменик Рајко Божић, помоћници председника, чланови Већа, учесници и бројни грађани.

Међу пливачима који су препливали 33 метра била је и једна жена, Сузана Шустер Радојевић. Најмлађи учесник био је Страхиња Медојевић 2009. годиште, а најстарији Ивица Стевановић 1965. годиште. На Богојављенском пливању за Часни крст, учествовала су и два одборника Скупштине Градске општине Костолац, Милан Грубетић и Бојан Стефановић.

Његово Преосвештенство Епископ Браничевски Господин Игњатије је том приликом уручио пригодне поклоне свим учесницима, а затим је им је чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић уручила захвалнице за учешће.

 

Захвалнице свим учесницима уручила је чланица Већа Градске општине Костолац, Маријана Божић

Обележавање Богојављења почело је јутрос у 8 часова литургијом, која је служена у Цркви Светог Максима Исповедника, а том приликом је обављено и освећење воде. Литургију су служили старешина Цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров и парох други новокостолачки Иван Филиповић.

 

Први је до Часног крста допливао Вук Јањуш

Духовно спортска манифестација је са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Браничевског Господина Игњатија, а под покровитељством Српске Православне црквене општине Нови Костолац и Градске општине Костолац. Организатор манифестације је Центар за Културу „Костолац”.

Директор Центра за културу „Костолац” Драган Николић се том приликом захвалио свим учесницима на храбрости. „Искрено се надам да ћемо и наредних година Богојављенско пливање обележавати још поноснији и са још више такмичара и посетилаца”-рекао је Николић пожелевши свим православним верницима срећан и Богом благословен празник Kрштења Христовог.

Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“.

Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освешћује вода коју народ узма и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства. Плива се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!