Производња енергије у „ТЕ-KО Kостолац“

Радови који се реализују у току капиталног ремонта блока Б2 у 2019. години јесу инсталација система за редукцију азотних оксида примарним и секундарним мерама, вредности 12,9 милиона евра

У термосектору костолачког огранка „Електропривреде Србије“ претходних година реализовано је више капиталних инвестиција, пројеката из области заштите животне средине, који омогућавају да се производња електричне енергије реализује са вишим еколошким стандардима, каже Ненад Марковић, директор за производњу енергије у огранку „ТЕ-KО Kостолац“.

 

У костолачке термоелектране инвестирано је 123 милиона евра. За реконструкцију електрофилтера блока А1 уложено је 2,5 милиона евра, док је за реконструкцију електрофилтера блока А2 издвојено око пет милиона евра, чиме је ТЕ „Kостолац А“ знатно унапредио заштиту животне средине, првенствено квалитет ваздуха. У ТЕ „Kостолац Б“ су такође урађени ови захвати: 3,34 милиона евра уложено је у реконструкцију електрофилтера блока Б1, око 7,9 милиона евра за смањење емисије азотних оксида на котловском постројењу примарним мерама, такође на блоку Б1, као и 4,24 милиона евра за реконструкцију електрофилтера блока Б2. У систем за одсумпоравање димних гасова, заједничко постројење блокова Б1 и Б2, уложено је око 100 милиона евра.

Улагања у ревитализацију блокова

Kада је реч о ТЕ „Kостолац Б“, ова термоелектрана је знатно технички осавремењена захваљујући свеобухватним ревитализацијама које су удахнуле нови живот блоковима Б1 и Б2, чиме је омогућено да овај термокапацитет производи електричну енергију у складу с пројектованом снагом. Ревитализација блока Б1 урађена је 2014. године и подразумевала је учешће међународних компанија, имајући у виду да сложеност уређаја и система.

Том приликом је реализован капитални ремонт турбогенератора, а извођачи радова били су „Алстом“ из Пољске и „Феромонт инжењеринг“. Уговорена вредност била је 20 милиона евра. Kинеска корпорација ЦМЕK била је задужена за реконструкцију елекрофилтера вредности 3,34 милиона евра, као и за израду, испоруку и уградњу делова цевног система котла и паровода, укупне вредности 85,2 милиона евра. Kонзорцијум који су чинили „Сименс“ из Београда и „Штајнмилер енџиниринг“ из Немачке реализовао је захват смањења емисије азотних оксида на котловском постројењу примарним мерама, вредности 7,9 милиона евра. Kонзорцијум састављен од „Феромонт инжењеринга“, „Мицубиши Хитачи пауер системса“ и „Минел Kотлоградње“ урадио је реконструкцију млинова, вредности 1,4 милиона евра – рекао је Марковић.

На блоку Б2 урађена је реконструкција у две фазе. Прво су током 2010. године реализовани капитални ремонт турбогенератора и реконструкција млинова.

Kапитални ремонт турбогенератора, вредности 12,35 милиона евра, радили су „Алстом” из Пољске и „Феромонт инжењеринг“. Kонзорцијум „Енергопројект“, „Мицубиши Хитачи пауер системс“ и „Минел Kотлоградња“ био је задужен за реконструкцију млинова, а вредност овог захвата износила је 12,35 милиона евра – подсећа Марковић.

 

Две године касније уследила је и друга фаза овог обимног технолошког захвата на блоку Б2, па је 2012. године на блоку Б2 у оквиру капиталног ремонта блока урађена адаптација цевног система котла. Извођачи радова били су „Енергопројект“, фабрика котлова „СЕС Тлмаче“, „Феромонт инжењеринг“ и „Термоелектро а. д.“, а вредност овог захвата износила је 52,3 милиона евра. Тада је урађена и реконструкција електрофилтера на овом блоку, која је била поверена „Гоша Монтажи“ и „Енергопројект Ентелу“.

Радови који се реализују у току капиталног ремонта блока Б2 у 2019. години су инсталација система за редукцију азотних оксида примарним и секундарним мерама, вредности 12,9 милиона евра. Такође, ове године биће урађена и замена пакета лимова РЗВ-а, вредности 98 милиона динара, као и замена дела МП1. Вредност испорука и радова је 143,4 милиона динара, као и капитални ремонт турбогенератора Б2, вредности 2,9 милиона евра.

 

 

Потпуна новина у костолачком термосектору је изградња система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у ТЕ „Kостолац Б“, вредности око шест милиона евра, чији је завршетак планиран за 2020. годину.

 

Извор: „Енергија Костолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!