Радионица старих заната у Костолцу: Очување и промовисање културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја

У суботу 24. августа, Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе”из Костолца, представило је својим суграђанима „Радионицу старих заната” (ткање, плетење, хеклање, шивење, дрводељство), као и „Изложбу домаћих пита, које су део пројекта „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“.
Знања и вештине старих заната, преносе се са генерације на генерацију, пружајући осећај континуитета које заједнице, групе и појединци, препознају као део свог идентитета и културне баштине.
Рецепти наших традиционалних јела, специфични за сваки крај, преносе се већ стотинама година, са колена на колено, и самим тим доприносе свеукупном културном значају.
Овим пројектом Удружење „Од књиге до душе“ жели да сачува од заборава старе занате и јела нашег краја, као и да заинтересује своје суграђане да и сами раде на очувању и промовисању своје културне традиције.
Обнова и очување културно‐историјског наслеђа је обавеза и према нашој прошлости и будућности.
Удружење „Од књиге до душе“ је невладино, непрофитно удружење, основано ради очувања и промоције културе, националне традиције и обичаја свог краја. Удружење је састављено од ентузијаста и креативаца, који желе својим радом и залагањем да помогну у развијању и промовисању заједнице у којој живе. Пројекат је реализован уз подршку Градске општине Костолац, Цркве Светог Максима Исповедника, Културно уметничком друштве Костолац и Кола српских сестара из Пожаревца, које су том приликом и саме представиле своје рукотворине из народне традиције.
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!