Одржан костолачки рапид фестивал „Бора Бека“

 

Шаховски клуб „Рудар“ Kостолац, организoвао je у недељу, 26.05.2019. године отворени костолачки рапид фестивал „Бора Бека“.

Присутнима се обратио секретар Шаховског клуба „Рудар“ Kостолац Предраг Нешић, а затим је такмичење свечано отворила директорка Центра за културу „Kостолац”, Јелена Шаманц. Она је том приликом поздравила све такмичаре и пожелела учесницима пријатан боравак у нашем граду. „Градска општина Костолац улаже значајна средства у спорт, како за функционисање спорских клубова и организација, тако и у одржавање спортских терена, а надам се да ће тако бити и у наредним годинама. Посебно подржавамо овакве спортске манифестације које промовишу Костолац као спортски град. Пожелела бих свим такмичарима пуно успеха и да се следеће године видимо у још већем броју”, рекла је Шаманц.

Турнир носи назив „Бора Бека“ по истакнутом спортском раднику и публицисти Боривоју Јовановићу. Поред одговорних радних дужности био је истакнути друштвено политички радник, и дугогодишњи председник ФК „Рудар”, СД „Рудар” и високи функционер у спортским организацијама у Србији и некадашњој Југославији. Бора Бека је дао велики допринос развоју града Костолца, а посебно спорта. Био је иницијатор радничког информисања и оснивач костолачког листа „Глас произвођача”. Текст о њему прочитала је његова унука Марија Јовановић.

 

 

На А турниру за сениоре учешће је узело 98 играча, међу којима су били најбољи шахисти Србије, почевши од државног првака Србије Ивана Иванишевића, до скоро комплетне репрезентације Србије. После велике и неизвесне борбе, титулу првака отвореног рапид фестивала „БОРА БЕKА” освојио је Иван Иванишевић са 7,5 поена, а друго место, али са лошијим бухолцем, велемајстор Данило Милановић. Од трећег до петог места са 7 поена, су се поређали, захваљујући бухолцу ГМ Несторовић Никола, ИМ Јовановић Душан(играч ШK РУДАР) и ГМ Поповић Душан. Међу награђенима су такође били и ГМ Перуновић Милош, ИМ Златановић БОРОЉУБ, ФМ Ивић Матеја, ИМ Радовановић Никола и ИМ Луковић Владимир. Специјалне награде су добили: ФМ Вујачић Боривоје као најбоље пласирани играч преко 60 година, ЖИМ Маја Величковски – Нејковић као најбоље пласирана жена на турниру, ФМ Лука Будисављевић, члан ШK РУДАР, као најбоље пласирани омладинац на турниру и МK Kрстић Милош као најбољи омладинац ШK РУДАР.
На Б турниру, за кадете до 14, било је пријављено 45 кадета. После одиграних 7 кола победник турнира је био са 6,5 поена Душан Петровић захваљујући бољем бухолцу од Стефана Ракића који је такође имао 6,5. Треће место је освојио Александар Анђелковић са 5,5 поена. Најбољи кадет, члан ШK РУДАР из Kостолца је био Милан Максимовић.

У току шаховског фестивала одиграна је и симултанка на 16 табли са нашом најбољом шахисткињом Алисом Марић. Учесници симултанке су били: Гргић Сања, Томић Сара, Максимовић Kсенија, Лештанин Јован, Милошевић Александар, Симић Сава, Димитријевић Ненад, Стефановић Драган, Јанчић Војкан, Јанковић Милош, Јовановић Миливоје, Уршић Славољуб, Процхазка Микица, Марковић Зоран, Драгић Радосав и Рахић Хасо. После два сата борби на 64 поља победио је Драган Стефановић, а ремизирали су Драгић Радосав, Томић Сара и Марковић Зоран. Укупан резултат 13,5:2,5 за нашу прослављену велемајсторку Алису Марић.

Шаховском фестивалу велику подршку је дао и „Маратон тим Пожаревац” који је са великим бројем учесника истрчао маратон од 6,6 км и тиме улепшао овај догађај. Председник Скупштине  „Маратон тима Пожаревац”, др Горан Несторовић је истакао да очекује да ће и ШК „Рудар” подржати њих 14 септембра на полумаратонској трци у Костолцу.

Председник ШК „Рудар” Бобан Максимовић је изразио посебну захвалност др Горану Несторовићу директору Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла” и Саши Цветковићу, помоћнику директора Основне школе „Јован Цвијић”који су им обезбедили просторије за одржавање турнира  и Шаховском савезу Браничевског округа. Такође он се захвалио на великој подршци и ГО Kостолац, Центру за културу „Костолац”, као и свим донаторима турнира.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!