Удружење „Успешне жене Костолца” организовало трибину поводом Дана сећања на жртве насиља

Поводом обележавања 18. маја – Дана сећања на жртве насиља, Удружење „Успешне жене Костолца” организовало је у Дому омладине у Костолцу, у недељу 26. маја, трибину под називом „Реци гласно не – Имам право на живот”.

Панелисти на трибини били су руководилац костолачког Дома здравља др Борка Шутовић, спец.опште медицине и представници Центра за социјални рад Пожаревац, Одељење у Костолцу: Иван Гојковић и Драгољуб Јанковић. Модератор трибине била је Тања Гргић.

Према речима др Борке Шутовић, постоји посебан протокол о поступању здравствених радника у случајевима насиља над женама. У њему су дефинисане процедуре и прецизиране улоге здравствених радника у вези са насиљем чије су последице вишеструке и угрожавају физичко, ментално и социјално благостање жене и квалитет њеног живота, што се одражава и на децу чије мајке трпе злостављање.

У дежурној служби, а и у свим осталим службама имамо посебне протоколе у случају насиља над породицом, децом и женама. По питању процедуре, попуњава се образац за евидетирање насиља, али наша је обавеза да прво пружимо здравствену заштити, односно санирамо повреде, а онда све остало. Што се тиче Костолца и нашег Дома здравља до сада нисмо имали случајеве са тешким телесним повредама, тако да је свака повреда за секундарни ниво здравствене заштите. Дискреција је загарантована у складу са медицинском етиком и када је потребно поред нас, тражи се помоћ психолога, психијатра, правна помоћ, Центра за социјални рад и полиције, рекла је др Борка Шутовић истакавши да у случајевима насиља није важно да ли је лице здравствено осигурано.

Жене које трпе насиље се најлакше обраћају полицији и здравственим установама, а ређе центрима за социјални рад који су протоколима постављени као координативни орган за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима.

 

 

Прошле године је било више од 600 пријава случајева насиља у породици на територији Пожаревца, а на нивоу Костолца преко 120, што је велики број с обзиром на величину територије и број становника, рекао је Иван Гојковић из Центра за Социјални рад.

Постоје случајеви који су озбиљни и на којима се дуго и константно ради, али и случајеви који се десе једном. Такође имамо случајева у којима је нови Закон о спречавању насиља у породици јако делотворан, то је изрицање мере неприласка, неконтактирања 30 дана, и особе током тих тридесет дана увиде своје грешке, рекао је Гојковић.

Правник у Центру за социјални рад Пожаревац, Одељење у Костолцу Драгољуб Јанковић је нагласио да свака жртва насиља има право на Сигурну кућу, на правну материјалну и саветодавну заштиту од стране Центра за социјални рад. „Имамо јако добру сарадњу са полицијом, Домом здравља и увек чинимо све што је у нашој моћи да изађемо у сусрет како корисницима социјалне заштите па тако и онима који то нису„, рекао је Јанковић.

Модератор трибине Тања Гргић један од оснивача је истакла је колико је важно што су се на овој трибини окупили  представници скоро свих релевантних институција које поступају када је у питању насиље, како би послали заједничку поруку да се мора спречити и зауставити насиље над женама.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!