Библиотека у Костолцу организовала занимљиво и едукативно предавање на тему „Римски легионари у Виминацијуму”

 У организацији Библиотеке у Костолцу у среду, 15. маја одржано је едукативно предавање под називом „Римски легионари у Виминацијуму”. Предавач др Немања Мрђић који је иначе археолог из Археолошког парка „Виминацијум” говорио је о римским легијама, војном логору „Виминацијум“. Такође он је појаснио из којих су земаља долазили римски легионари који су некада били стационирани у Виминацијуму, затим, како су протицала досадашња истраживања некропола и пренети на који начин су анализе остатака пронађених у Виминацију разјасниле  многе недоумице које су до сада мучиле археологе.
 
Пре две хиљаде година, на територији некадашњег келтског племена Скордиска, 7. римска легија, названа Клаудиа пиа фиделис, подигла је свој утврђени логор Каструм и заједно са легијом 4. Флавија вековима је чувала дунавски лимес, границу римске цивилизације и дивљег света варвара. Ту је затим подигнуто војно упориште, касније колонија Виминацијум, која је првобитно била насељавана војницима, а касније су у њу стизали и трговци и занатлије. Легионари су могли бити само римски грађани и били су познати по строгој дисциплини, изузетној војној техници, али и по суровости.  У ратним временима, легионари су били војници, док су у мирним временима били градитељи.
О предавачу:
Др Немања Мрђић основне студије археологије завршио је 2004. године на Филозофском факултету Универзитета у Београду са дипломским радом „Снабдевање водом у антици на простору Горње Мезије и југоисточног дела Доње Паноније“. Магистрирао је 2009. године на теми „Топографија и урбанизација Виминацијума“. Докторирао је 2015. године са темом дисертације „Војна иконографија од III до V вeka века на простору Илирика“.
Основно поље његовог истраживања представљају римска војска, војна опрема и оружје, фортификације и римски лимес, нумизматика, али и мултидисциплинарна истраживања која су обухватила даљинску детекцију, геофизику, антички урбанизам и погребне ритуале.
Аутор је тридесетак научних радова, коаутор десетак монографија и учесник бројних научних скупова и конгреса.
Живи у Београду.
Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!