Округли сто на тему „Здрава жена је лепа жена“

У оквиру пројекта „Превенција карцинома грлића материце и карцинома дојке код Ромкиња”у четвртак, 16.05.2019. године у Канцеларији за ромска питања у Kостолцу, одржан је округли сто на тему „Здрава жена је лепа жена“.

У оквиру округлог стола учеснице програма су кроз неформални разговор са панелисткињама:  руководилац костолачког Дома здравља др Борка Шутовић, спец.опште мед. , др Тамара Секе, спец гинекологије и акушерства и Јасна Малина, главна патронажна сестра, разговарале о здрављу жена Ромкиња уопште, о родном приступу женском здрављу, о доступности и квалитетној здравственој услузи за све кориснице, о промовисању свеобухватног приступа женском здрављу, о раном откривању карцинома грлића материце и карцинома дојке код Ромкиња, али и свеобухватном третману у установама здравствене заштите.

 

 

Модератор округлог стола била је председница „Ромског удружење жена – Руж  – Браничевског округа”, Радојка Морина. Она је истакла да су волонтери спровели истраживања и дошли до  података да има велики број Ромкиња које треба да изврше превентивне прегледе у циљу раног откривања карцинома грлића материце и карцинома дојке.

О доступности свим категоријама корисника здравствених услуга говорила је др Борка Шутовић, спец.опште мед. Она је нагласила да је у костолачком Дому здравља здравствена заштита континуирана. „Запослени у Дому здравља пружају висококвалитетне услуге у области превентивних и куративних прегледа током 24 часа, и настоје да на најадекватнији начин пружају здравствену заштиту својим корисницима”, рекла је Шутовић.

О значају превенције и раног откривања рака дојке и грлића материце, говорила је др Тамара Секе, спец гинекологије и акушерства. Карцином грлића материце је, по учесталости малигних обољења код жена, на трећем месту иза карцинома дојке и карцинома дебелог црева. У Србији свакога дана једна жена умре од карцинома грлића материце. Постоји неколико фактора ризика који су главни за настанак ове болести, а то су: рано ступање у сексуалне осносе , сексуални промискуитет и недовољна здравствена просвећеност”, истакла је Секе

Према речима др Тамара Секе, скрининг на карцином дојке се у Србији ради од 2012. године и костолачки Дом здравља је у томе заузео значајну улогу. „Скрининг преглед подразумева преглед дојки код наизглед здраве жене, која не може да напипа никакву тумефакцију  или било какву другу промену. Мамографски преглед се обавља у рентген служби Дома здравља у Пожаревцу или у болници у Пожаревцу”, рекла је др Тамара Секе.

Скрининг представља препознавање до тада неоткривене болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој, тј. асимптоматској циљној популацији. Циљ скрининга рака дојке је смањивање морталитета док се са организованим скринингом рака грлића материце смањују и инциденција и морталитет.

Превентивна служба на терену много чини и помаже да се жене одазову превентивним прегледима, рекла је Јасна Малина, главна патронажна сестра. „С обзиром да је рад наше службе теренски ми представљамо продужену руку Дома здрављаодносно спој између пацијента и здравствене установе. Такође свакодневно обављамо разговоре са женама и упућујемо их на прегледе и консултације”, нагласила је Малина.

Пројекат „Превенција карцинома грлића материце и карцинома дојке код Ромкиња”финансира Град Пожаревац, уз подршку Градске општине Костолац, а спроводи га „Ромско удружење жена – Руж  – Браничевског округа”.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!