Нови правилник за пружање прве помоћи: Обука за запослене

 

Брошуре са упутством и поступцима за пружање прве помоћи постављене су у сандучиће за прву помоћ на локацијама у огранку

Обуци за пружање прве помоћи, у складу са новим правилником о начину пружања прве помоћи, присуствовало је 59 радника. Обука је организована од 18. до 25. марта у термоелектрани „Kостолац Б”.

Запослени су имали основну и напредну обуку и она је обухватала четири модула: механичке опасности на радном месту, хемијске штетности на радном месту, рад на отвореном и изложеност штетним климатским условима. Нови правилник о првој помоћи, који важи на територији целе Србије, предвиђа и начине поступања у раду са децом, у области спорта и на административним пословима. Обуку у костолачком огранку ЕПС-а чинила су три дела: теоријски, практични и тестирање. Теоријски и практични део обуке, као и тестирање, обавио је Дом здравља „Визим” из Београда, а руководилац курса је била др Марија Тасовац.

 

 

Нови правилник о начину пружања прве помоћи примењује се од 2018. године. Њиме су прописани начин пружања прве помоћи, врсте средстава и опреме који морају бити обезбеђени на радном месту, начин и рокови оспособљавања запослених за пружање прве помоћи. Служба за безбедност и здравље на раду огранка „ТЕ-KО Kостолац” одштампала је брошуру која садржи упутство и поступке и поставила је у сандучиће за прву помоћ на свим локацијама у складу са новим правилником.

До краја године организоваће се обуке за запослене за пружање прве помоћи и у термоелектрани „Kостолац А”, на коповима „Дрмно” и „Ћириковац”, као и у дирекцији огранка.

Брзо реаговање

Важно је истаћи да познавање медицинске помоћи ни на који начин не сме да утиче на одлагање пружања прве помоћи и она се пружа повређеном и нагло оболелом на раду у складу са савременим методама.

Извор: „Енергија Kостолац”

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!