Обележена слава фијале у порти цркве Светог Максима Исповедника

 

У петак, 3. маја 2019. године, када Црква Христова прославља Пресвету Богородицу, обележена је слава фијале – Источни петак, у порти цркве Светог Максима Исповедника у Костолцу. Светом Литургијом је начелствовао протојереј Драгиша Павловић уз саслужење протојереја Александра Михаиловића и пароха новокостолачких Ивана Филиповића и Дејана Лазарова – старешине цркве Светог Максима Исповедника.

Овогодишњи колачари славе били су Јасна Ристић, Слађана Пејовић и Бранка и Предраг Стојановић, док су улогу колачара за наредну годину преузели Ненад и Славица Савић из Костолца.

Након свете Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне вернике и госте.

 

 

Источним петком зове се у народу празник Мајке Божје. Код Срба се овај дан назива још Светлим петком, јер пада у петак Светле седмице, Благим петком, јер се блажи, не пости се. То је пети дан по Васкрсу, а овај дан се зове и Извор излечења, зато што верници одлазе на оближњи извор и умивају се ради излечења од многих болести. 

Празник је успостављен у храму поред једног извора недалеко од Цариграда, који се звао „Живоносни источник”. Тај храм је подигао цар Лав Велики у 5. веку.

По предању, док још није постао цар Византије, у шуми је наишао на слепог човека, одвео га до извора где га је напојио и умио, након чега је слепац прогледао. 

Када је постао цар, на месту где се то чудо десило, подигао је храм, у знак захвалности Пресветој Богородици. Народ је почео да пристиже са свих страна, тражећи и налазећи лек за многе болести.

Извор у порти цркве у годинама које су долазиле, даривао је мноштво исцељења, укључујући и грчку аристократију, чему синаксар посвећује посебну пажњу. Ту су се исцељивали од водене болести, сушице, беснила, рака, грознице и температуре, неплодности, скорбута, тумора, душевних болести, болести очију и још многих других.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!