Делегација ЈП ЕПС у посети постројењима у Грчкој: БЗР на пиједесталу важности

Посећено је и градилиште Терна, где је у фази изградње нова термоелектрана на лигнит, снаге 660 МW

Делегација ЈП „Електропривреда Србије” прошла је обуке и видела примере добре праксе из послова безбедности и здравља на раду на више локација и енергетским постројењима у Грчкој. Тим ЈП ЕПС имао је 13 чланова и састављен је од запослених из управе ЈП ЕПС, oгранака који се баве производњом угља и енергије, као и Одбора за безбедност и здравље на раду.

 

 

Посета је организована на иницијативу и о трошку Европске банке за обнову и развој (EBRD), а на основу Споразума између EBRD и ЈП ЕПС за побољшање управљања пословима из области безбедности и здравља на раду. EBRD је одабрао и ангажовао консултанта из Грчке који ће пружати техничку помоћ ЕПС-у у том смислу.

Представници ЕПС-а обишли су термоелектрану на гас „Елпедисон” у близини Солуна, снаге 400 МW, руднике лигнита у области Птоломеида на северу Грчке, као и ТЕ „Кардија”, 4×300 МW, која је саставни део државног енергетског предузећа ППЦ. Посећено је и градилиште Терна, где је у фази изградње нова термоелектрана на лигнит, снаге 660 МW, и термоелектрана на гас „Агиос Николаос”, снаге 334 МW, која је у саставу металуршко-алуминијумског комбината. Било је корисно видети на који начин у Грчкој организују велики број подизвођача, јер је и ЕПС у фази изградње новог блока у Костолцу, па је било могуће разменити искуства.

Из делегације су сагласни да је било добро упоредити праксу домаћина са праксом ЈП ЕПС у области БЗР, да би се у Србији унапредила комплетна атмосфера и култура послова и обавеза.

Већом посвећеношћу и укључивањем свих запослених, сталним едукацијама, обукама, извештавањима, инсистирањима на поштовању процедура, стриктним придржавањем упутстава и мера за заштиту при раду, ЈП ЕПС ће моћи да повећа свест и културу запослених из ове области и да, што је и крајњи циљ, сведе број повреда на раду на најмању меру. 

До детаља

Последњег дана путовања одржана су целодневна предавања и обуке у вези са проценом ризика, издавању дозвола за рад, интерним контролама, обукама запослених, безбедности у руднику, безбедним радом са машинама, електричном енергијом, а било је речи и о раду на висини, истрагама незгода…

 

 Извор: ЕПС Енергија

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!