МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

У цркви Светог Максима Исповедника у Костолцу, јутарњом божићном литургијом почела је прослава једног од највећих хришћанских празника – Божића.

Литургију је служио свештеник Дејан Лазаров, у присуству бројних верника који су на овај начин свечано дочекали најрадоснији празник.

Свештеник Дејан Лазаров је након служења божићне литургије, прочитао је божићну посланицу патријарха српског Иринеја. Затим је свим верницима честитао празник рођења  Христовог традиционалним поздравом „Мир Божји – Христос се роди!“.

Након тога верници су приступили светој тајни причешћа, после које су пожелели једни другима здравље, мир и благостање и срећу.

 

 

Божић се празнује као успомена на дан рођења Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Спаситељa света. Та чињеница да је то празник рађања новог живота, празник деце и детињства, празник родитељства – очинства и материнства, украсио је код Срба овај празник најлепшим верским обичајима и обредима. Сви ти обичаји и обреди имају један основни смисао и своде се на један циљ: Умолити Бога да сачува и увећа породицу и имање домаћина. Све је то изражено у краткој народној здравици и молитви о Божићу: „Дај, Боже, здравља и весеља у овом дому, нека нам се рађају здрава дечица, нека нам рађа жито и лозица, нека нам се увећава имовина у пољу, тору и обору!“
Божићу се радује и старо и младо, и мушко и женско. На неколико недеља пред Божић (већ од Никољдана) и неколико недеља после Божића (до Савиндана) траје свечано празнично расположење. Народ се весели и радује, у кућама и породицама влада пријатно духовно расположење, у атмосфери се осећа неко тихо празнично блаженство, па се у таквим приликама људи мире, праштају једни другима увреде нанете преко године и цео народ постаје једна душа.
У овом периоду су најважнији следећи празници: Детинци, Материце, Оци, Туциндан, Бадњи дан, Божић, Нова Година, Богојављење, Јовањдан и Савиндан. За сваки од ових дана и празника везани су наши лепи обичаји. 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!