Remonti na Površinskom kopu „Drmno”: Prednost sistemima za jalovinu

Do kraja jeseni sve rudarske mašine za proizvodnju uglja i jalovine biće spremne za zimu

Podizanje pogonske spremnosti osnovne rudarske mehanizacije koja radi na otkrivci na Površinskom kopu „Drmno” biće završeno do kraja jeseni. Do sada je završen remont petog jalovinskog sistema, potpuno je rekonstruisan ugljeni sistem, završen je remont osam rudarskih mašina za iskopavanje uglja i postrojenja za preradu uglja na drobilani. U prvoj dekadi septembra krenuo je s radom i bager SRs 2000/1, koji radi u sklopu trećeg jalovinskog sistema.

Uporedo sa popravkom bagera SRs 2000/1, koja je uticala na izmenu ovogodišnjeg plana remontnih aktivnosti, radili smo i na zameni drugih delova i sklopova, tako da je pogonska spremnost trećeg jalovinskog sistema na zadovoljavajućem nivou – rekao nam je Zoran Stojković, upravnik Sektora mašinskog održavanja na PK „Drmno”.

 

 

On dodaje da je sredinom septembra počeo i remont drugog jalovinskog sistema i traje 60 dana. Prioritetan zadatak je zamena ležaja okreta gornje gradnje bagera. Uporedo će se raditi i na zameni drugih mašinskih delova opreme za koje se defektažom utvrdi da su dotrajali. Stojković očekuje da će ovaj rudarski sistem u planiranom roku biti spreman i pouzdan za rad.

Prema njegovim rečima, radovi na radnom točku na ovom bageru obaviće se naredne remontne sezone. Na četvrtom rudarskom sistemu, kaže on, putem redovnih servisa zamenjeni su oštećeni delovi mašinskih sklopova, a na sličan način sprovešće se aktivnosti na održavanju pogonske spremnosti bagera SRs 1300, koji radi u sklopu tog rudarskog jalovinskog sistema. Pred zimu biće završeni i neodložni poslovi na jalovinskom bageru-vedričaru 710, koji radi iznad povlate ugljenog sloja. Planirano je da se poslovi završe za 15 dana.

Pripreme za zimu

Bila je ovo za nas mašince teška godina. Imali smo mnogo planiranih i neplaniranih poslova, mnoge situacije morali smo da rešavamo u hodu i istovremeno, što nije bilo lako s obzirom na obim poslova u proteklom periodu. Trudili smo se da u datim okolnostima uradimo što više poslova kako bismo obezbedili zadovoljavajući nivo pogonske spremnosti i pouzdanosti rada mašina i opreme. Do početka rada u zimskim uslovima biće završeni prioritetni poslovi i očekujem da mašine ostvare potrebnu proizvodnju, ocenio je Stojković.

 

Izvor: EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!