JESMO LI SAMI U KOSMOSU?

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac održano je veoma zanimljivo i edukativno predavanje na temu: JESMO LI SAMI U KOSMOSU? Dvojica velikana, doktora nauka, pokušali su da odgovore na ovo pitanje predstavljajući svoje nove knjige.
Profesor Milan Ćirković predstavio je svoju knjigu pod naslovom VELIKA TIŠINA, koju je objavio Oksford juniverziti pres i profesor Zoran Živković predstavio je svoju knjigu PRVI KONTAKT I PUTOVANjE KROZ VREME, koju je objavio Špringer ferlag, jedan od vodećih svetskih izdavača naučnih dela.
Milan M. Ćirković je naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu i istraživački saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta u Velikoj Britaniji. Odbranio je doktorat iz astrofizike na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku (SAD) 2000. godine, gde je prethodno magistrirao iz geo-nauka. Njegovi glavni istraživački interesi su u oblastima astrobiologije i filozofije nauke. Autor je prvog udžbenika iz vangalaktičke astronomije na južnoslovenskim jezicima. Objavio je do sada 3 monografije i oko 200 naučnih, stručnih i preglednih radova u istraživačkim časopisima i zbornicima, kao i preko 150 eseja, popularno-naučnih i novinskih tekstova. Preveo na srpski više knjiga, uključujući naslove Ričarda Fajnmena, ser Rodžera Penrouza i Pola Dejvisa.
Zoran Živković profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dugo je proučavao naučnu fantastiku, pa je i doktorirao književnost radom na temu Antropomorfizam i motiv prvog kontakta u delima Artura Klarka. Osnivač je i prve privatne izdavačke kuće u Jugoslaviji, Polaris.
Zahvaljujući Živkovićevom izdavačkom poduhvatu čitaoci i danas mogu da uživaju u klasicima naučne i epske fantastike. Napisao je i Enciklopediju naučne fantastike, tako da kada je 2000. godine prestao da se zanima za ovaj žanr i posvetio pisanju, beleg je zauvek ostao u zajedničkoj svesti da je posredi pisac naučne fantastike.
Autor je dvadeset dva prozna dela. Do početka februara 2018. godine ukupno je objavljeno 171 izdanje Živkovićevih proznih dela – 71 na srpskom jeziku i 100 u prevodu.
Živkovićevih 100 prevedenih knjiga pojavilo se na 20 jezika u sledeće 23 zemlje: SAD, Engleskoj, Italiji, Portugaliji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Danskoj, Grčkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Japanu, Južnoj Koreji, Brazilu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji i Hrvatskoj.
Živković je dobitnik brojnih književnih nagrada, a 2017. godine Evropsko društvo za naučnu fantastiku proglasilo ga je „velemajstorom SF žanra”.
Špringer, jedan od vodećih svetskih izdavača naučnih dela, upravo je objavio, u sklopu novopokrenute edicije „Nauka i fantastika“, njegovu knjigu pod naslovom Prvi kontakt i putovanje kroz vreme: odabrani eseji i priče (First Contact and Time Travel). Knjiga je podeljena u dve celine: eseji i proza.
Profesor Živković izjavio je da gaji veliku naklonost prema Kostolcu i njegovim sugrađanima, naročito prema članovima Ljubitelja fantastike, koji se redovno sastaju u Biblioteci. Iz tog razloga je odlučio da prvo predstavljanje u Srbiji ove dve veoma značajne knjige – bude baš u Kostolcu.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!