Remonti u TE „Kostolac B”

Opravkama do pouzdanog rada

Osim standardnih radova, biće otklonjena uska grla u proizvodnji, posebno na kotlovskom postrojenju i izvozu pepela i šljake. Oba bloka na mreži krajem septembra

Standardni remont bloka B2 počeo je 28. jula i trajaće do 5. septembra, odnosno 40 dana, a od 23. avgusta do 20. septembra, u trajanju od 29 dana, obaviće se i remont bloka B1.

Blok B2 je već u zastoju i prvi poslovi su završeni, kotao je pripremljen za čišćenje u zonama gde će se obavljati radovi, kao i za sanaciju cevnog sistema. Posle prošlogodišnjeg remonta, usled abrazije i korozije, pojavila su se oštećenja na pojedinim delovima cevnog sistema, pa će i ti delovi biti zamenjeni − ističe Željko Ilić, rukovodilac Službe održavanja u TE „Kostolac B”.

 

 

Najveći radovi će biti odšljakivanje, kao i oni na mlinovima, na vazdušnom traktu i ventilatorima. Prvi izvođači već su prošli kontrolu službe bezbednosti zaštite na radu.

Na turbini imamo standardni remont turbogeneratorskog sistema, koji podrazumeva pregled ležajeva i ventilskih komora u obimu koji je definisan defektažama u prethodnom periodu, kao i radovima koje smo imali tokom eksploatacije. Pored turbogeneratora, imamo remonte napojnih i kondenzacionih pumpi i tehničke vode. Jedan od najvećih poslova na turbogeneratorskom postrojenju je zamena zagrejača visokog pritiska broj 6, koji nije nikada menjan. Zbog težine zagrejača, veće angažovanje biće potrebno prilikom njegovog transporta, manipulacije i podizanja unutar objekta. Firme-izvođači su iskusne i vične tom poslu, i verujem da neće biti problema − istakao je Ilić.

On je naglasio da će značajni zahvati biti i na reviziji, baždarenju, zameni armature, pošto su se tokom eksploatacije pojavila propuštanja armature. Potrebno je da se sve pregleda, sanira i dovede u ispravno stanje. Na elektropostrojenju će biti obavljen standardni remont.

Nakon izlaska ovog bloka iz remonta imaćemo adekvatnu pouzdanost bloka do sledećeg remonta 2019. godine, kada se planira kapitalni remont bloka B2. Tada ćemo, između ostalog, pored uvođenja sistema NOX na tom bloku zameniti i znatnu količinu dotrajale opreme.

Na bloku B1 je obim radova manji nego na bloku B2. Planirani su standardni poslovi na kotlu, sanacija cevnog sistema, ispitivanje sudova pod pritiskom, ispitivanje cevovoda visokog pritiska, remont mlinova, ventilatora, zaštitnog zagrevača vazduha, odšljakivanje, poslovi na elektrofilterima, sistemima za transport pepela i šljake. Što se tiče turbogeneratorskog postrojenja, planirani su pregled ležajeva i ventilskih komora, remont napojnih pumpi, pumpi tehničke vode, i revizija i zamena armature. U energetskom delu remonta, obaviće se standardno ispitivanje generatora, transformatora, razvoda, i remont elektromotora − rekao je Ilić.

Domaće firme

Najviše izvođača u remontu TE „Kostolac B” imaju kompanije koji dugi niz godina obavljaju ove vrste poslova. To su, na prvom mestu Termoelektrane Kosovo i „Prim”, zatim „Feromont”, „Metalmont”, „Balkan Niš”, „Termooprema”.

 

Izvor:EPS Energija

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!