Remonti u TE „Kostolac A”

Pripreme za remont teku zadovoljavajućom dinamikom. Postupak najznačajnijih javnih nabavki odvija se prema planu

Remontna sezona u termosektoru kostolačkog ogranka „Elektroprivrede Srbije“ u TE „Kostolac A“ počela je 17. jula i trajaće do kraja avgusta, kada se očekuje da budu okončani svi poslovi na
blokovima A1 i A2.
Ovogodišnji remont bloka A1 trajaće oko 40 dana. Blok A2 ulazi u remont nekoliko nedelja posle A1 i plan je da nakon 29 dana remonta blok A2 bude sinhronizovan na mrežu i započne sa proizvodnjom električne energije – rekao je Branko Cvejić, glavni inženjer održavanja TE „Kostolac A“.

 

Pripreme za remont teku zadovoljavajućom dinamikom. Postupak kod najznačajnijih javnih nabavki se odvija prema planu. Izabrani su izvođači radova, a preostao je mali broj javnih nabavki koji je u toku.
Na turbogeneratorskom postrojenju remont turbina i pumpi radiće „Feromont“, a na baždarenju ventila sigurnosti i remontu ventila radiće „Mis sistem“.
Na kotlovskom postrojenju biće angažovani i radnici Površinskih kopova „Kosovo“ Obilić, kao i na remontu kanala aerosmeše. „Mont R“ radiće na zameni cevnog sistema, na gasovazdušnom traktu „Balkan“ iz Niša, na ispitivanju cevnog sistema „Kontrol inspekt“, a dok je čišćenje pepelovoda povereno „Modekol“. Termičku izolaciju radiće kompanija „Termika-Beograd“. Šamoterske radove vršiće „Termopod“, a na ispitivanju elektroenergetske opreme Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ iz Beograda. Na elektromotorima i remontu dopreme biće angažovan PRIM iz Kostolca, takođe i na svim poslovima u okviru tekućeg održavanja, kao i mašinske dorade koja se pokaže neophodnom – navodi Cvejić. Na bloku A1 radiće se produženi remont sa značajnim zahvatima kao što su zamena kontrolno-upravljačkog sistema. Ovaj segment radova je poveren Institutu „Mihajlo Pupin“ iz Beograda. Osim ovog posla, radiće se ugradnja novog zagrejača prvog stepena vazduha na kotlu K1. Zagrejač je prošle godine napravila fima „Termooprema“ iz Beograda, a sada sledi i njegova
ugradnja, koju će, pored te kompanije, raditi i „Enikom“ iz Loznice. Na kotlu K2 radi se i zamena odšljakivača, tako da će umesto sadašnja dva funkcionisati jedan odšljakivač.
Oprema je već isporučena, a ovaj deo remonta je poveren beogradskoj firmi „Via ocel“. Na tom kotlu biće ispitana i turbina niskog pritiska. Firme koje su uključene u remont bloka A1 angažovane su i na bloku A1. Na bloku A2 radi se standardni remont od oko mesec dana, sa uobičajenim zahvatima.

Ugalj
Na dopremi uglja zameniće se elektroinstalacija na desnom bageru. Radove izvodi firma „Enel“ iz
Valjeva. Oprema je već isporučena, a njena ugradnja sledi tokom obustave rada blokova. Na remontu dopreme angažovan je i PRIM, koji to već radi godinama.

Izvor: EPS Energija 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!