Izgradnja novog termobloka u skladu sa standardima EU za zaštitu životne sredine

 

Realizacija projekta „Kostolac B3“ planirana je prema najstrožim evropskim standardima i biće ispunjene sve norme kada je u pitanju zaštita okoline. Na nedavno održanoj javnoj raspravi u Rumuniji o uticaju izgradnje novog termobloka, čiji je cilj bilo upoznavanje rumunske javnosti o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje bloka B3, rečeno je  da će ovaj blok u budućnosti doprineti smanjenju zagađenja, jer će, kada bude u funkciji, praktično zameniti manje efikasne kapacitete.

 

– Kada bi, primera radi, novi blok radio u meteorološki najnepovolјnijim uslovima, a pri maksimalnom radnom opterećenju svih blokova na lokaciji Kostolac A i B, vrednost koncentracija zagađujućih komponenata bi opet bila dva puta manja od graničnih vrednosti za kvalitet vazduha – istakao je u jednom od odgovora na postavlјena pitanja Aleksandar M. Jovović, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, jedan od 33 člana srpske delegacije.

 

Delegaciju su činili Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, predstavnici ministarstava energetike i zaštite životne sredine, „Elektroprivrede Srbije“, partnerskih kompanija i saradnici koji su učestvovali u izradi studije.

 

 

Na javnoj raspravi u Rumuniji bilo je reči i o proširenju kapaciteta PK „Drmno“.  Objašnjeno je da povećanje kapaciteta godišnje proizvodnje uglјa na 12 miliona tona nema uticaja na prekogranični transport zagađenja i da ostaje u domenu lokalnih uticaja. Uostalom, ti aspekti su obuhvaćeni studijom za blok B3. Osim toga, područje eksploatacije uglјa ostaje isto, odnosno ne menjaju se granice kopa u odnosu na već predviđene rudarskim projektima.

 

Projekat izgradnje novog bloka B3, snage 350 megavata, u Termoelektrani „Kostolac B“ napreduje u potpunosti u skladu sa ugovorom javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije sa kineskim partnerima. Značajno je napomenuti da se projekat odvija u skladu sa drugom fazom Paket projekata TE „Kostolac B“ u kojem je izvodjač radova kineska kompanija CMEC (China Machinery Engineering Corporation).

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!