Gradski hor „Dunavska lira” proslavio 37 godina postojanja

 

Gradski hor „Dunavska lira”, pod vođstvom Marije Mitić, poklonio je protekle sedmice Kostolčanima prigodan koncert povodom 37 godina postojanja. Brojni posetioci uživali su u nesvakidašnjem muzičkom događaju, na kome su se nizale poznate kompozicije.

 

„Dunavska lira“ nastala je spontano po ideji Dobrice Mitića, čoveka koji fizički nije prisutan, ali njegov duh se provlači i kroz sadašnje funkcionisanje hora budući da je rukovodilac hora i orkestra Marija Mitić, koja je diplomu stekla na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 

Naš najveći uspeh je da smo zajedničkim snagama u proteklom periodu ostvarili kontinuitet u radu i učinili da Kostolac ima jedan hor koji neguje bogatu lepezu kompozicija. Naš repertoar prevashodno odlikuje raznovrsnost: i duhovna i crkvena dela, i strane i domaće autore, kompozicije sa etno motivima, gospel (crnačka duhovna muzika), pa sve do moderne rok muzike – rekla je Marija Mitić.

 

 

Hor „Dunavska lira“, sa prvom postavkom od 13 članova osnovan je 24. oktobra 1980. godine, kada je imao i prvi nastup. Ime mu je dao Miloš Janjetović, nekadašnji urednik lista „Glasa proizvođača“, član hora i tvorac idejnog rešenja za amblem. U sklopu hora, danas funkcioniše i Dečiji hor, osnovan 1. aprila 2006. godine pod rukovodstvom Nade Rajčić. Dečji hor godišnje zabeleži oko 15-ak nastupa.

 

Prvi celovečernji koncert Hora zabeležen je 28.11.1981. u Zabeli. Repertoar je pratio tadašnja interesovanja i očekivanja publike. Sačinjavale su ga uglavnom starogradske pesme prilagođene horskom pevanju (Bolen mi leži, Pred Senkinom kućom, Jeleno kerko, Na studencu,…). Serija nastupa se nastavila, pa je Hor godišnje imao od 12 do 15 nastupa, te ih je do danas imao preko hiljadu, kako u našoj zemlji, tako i na širem području bivše Jugoslavije i inostranstvu. Treba istaći one najznačajnije: Na Vukovom saboru u Tršiću, na Festivalima omladinskih horova Srbije u Novom Pazaru gde je Hor poneo mnoga zavidna priznanja, dva gostovanja u Poljskoj, i na mnogim drugim događajima, i manifestacijama.

 

Skoro četdeset godina postojanja „Dunavske lire“ , dokaz su da hor ima veoma važnu ulogu u razvoju kulturnog života Kostolca. Takođe godine postojanja su i dokaz da se kvalitet i te kako vrednuje, a entuzijazma i posvećenosti u radu svakako ne nedostaje. Život grada, i to ne samo muzički teško se može zamisliti bez ovog hora.

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!