Književno veče Marka Aleksića u Biblioteci u Кostolcu

 

U Biblioteci u Kostolcu, Odeljenju Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u sredu 1. novembra 2017. godine sa početkom u 19 časova, održaće se književno veče na kome će svoje knjige predstaviti arheolog i pisac Marko Aleksić.

 

Marko Aleksić rođen je 1970. u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao srednjovekovnu arheologiju. U Narodnom muzeju u Beogradu stekao je zvanje kustosa. Kao član ekipe ili vođa iskopavanja učestvovao je u arheološkim istraživanjima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj i drugim zemljama. Objavio je brojne naučne radove u zemlji i inostranstvu o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije. Autor je monografija Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi (2008), Srpski viteški kod (Laguna, 2016) i Marko Kraljević: Čovek koji je postao legenda (Laguna, 2015).

 

Održao je više predavanja u institucijama kulture širom Srbije, na univerzitetima, međunarodnim naučnim skupovima i drugim mestima. Sarađivao je sa dečjim kulturnim centrom u Beogradu, na RTS-u kao stručni konsultant i autor priloga sa temama iz nauke i kulture, pisao dramske tekstove za program Radio Beograda, objavljivao naučno-popularne članke sa temama iz srednjeg veka u Politikinom Zabavniku i drugim listovima. Bio je prvak države u mačevanju, disciplina sablja (1993).

 

Poslednjih nekoliko godina je predavač u Istraživačkoj stanici Petnica (programi Arheologija i Petnica International). Kao stručni konsultant ili predavač sarađuje sa muzejima, fakultetima, vojnim, bezbednosnim i kulturnim organiacijama i viteškim družinama.

 

O knjigama

 

Knjiga Srpski viteški kod govori o srednjovekovnom viteštvu u Srbiji i Evropi. Opisuje krstaše, templare i druge viteške redove, Jerusalimsko kraljevstvo, viteške turnire u Evropi i na srpskom dvoru, ali i epske motive srpskog viteštva, Miloša Obilića, Kosovsku bitku, Marka Kraljevića, Banović Strahinju i druge naše junake.

 

Marko Kraljević je knjiga će pokušati da prvi put ispriča celu i istinitu priču o njegovom životu: priču o tome kako je kao svaki srednjovekovni vladar i ratnik učestvovao u bitkama, često putovao, provodio vreme u lovu ili čitanju, prisustvovao proslavama i venčanjima, vodio privatni život (ženio se najmanje tri puta), ali i kako je doživljavao sebe i kako ga je doživljavalo njegovo vreme – kao viteza. U isto vreme, priča o istorijskom Marku, postavljena u širi okvir burnog 14 veka, predstavlja i priču o srpskom srednjovekovnom društvu i vremenu u kojem je živela jedna od najpoznatijih ličnosti u srpskoj istoriji.

 

 

 

 

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!