НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИЦОМ СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ, МИЛЕНОМ ЦЕРОВШЕК

У сусрет предстојећим празницима уприличили смо традиционални новогодишњи интервју са председницом Скупштине Градске општине Костолац, Миленом Церовшек. Она је оценила да је у протеклој години Скупштина добро функционисала и да су седнице заказиване по динамици коју је исказивала извршна власт.

Да ли сте задовољни радом Скупштине Градске општине Костолац у 2023. години?

–Задовољна сам радом Скупштине, као и учешћем и радом сталних скупштинских комисија и тела. Надам се још бољем раду у наредној години и учешћу одборника у креирању и доношењу свих одлука које утичу на бољи живот грађана Градске општине Костолац. У години за нама Скупштина је имала  осам заседања, седам редовних седница и једну свечану, поводом Дана Градске општине. У том периоду, донет је 31 акт, међу којима један извештај, 9 одлука и 21 решење. Две одлуке односиле су се на ребаланс буџета за 2023. годину, којима су повећана буџетска средства. Такође је одлучено да новчане награде за најбоље основце и средњошколце, од 2024. године, буду веће за тридесет процената и установљено је још једно признање намењено ђацима.

Kоје су најважније одлуке које су током године одборници разматрали и усвојили, а које су знатно утицале на побољшање живота грађана?

– Сматрам да све одлуке које су у претходном периоду донете су једнако важне за функционисање Градске општине Костолац. Настојала сам  да оне буду донете на време, у складу са важећим законским прописима, поштујући Пословник о раду Скупштине и да, наравно, буду што квалитетније, у циљу остваривања планова за бољи живот грађана.

Одборници Градске општине Костолац једногласно су одлучили о повећању новчаних награда за најуспешније ђаке и спортисте Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ из Костолца, као и о увођењу награде за најангажованијег основца и средњошколца. Реците нам нешто и о тој теми?

–  Од 2024. године биће  додељивано укупно шест награда. Та деца се боре, раде на себи и желели смо да их колико је год могуће више наградимо. Они су понос свих нас, понос Градске општине Костолац.  Одлуку о добитницима награда доносимо на основу предлога Комисије и сагласности Већа Градске општине. Наравно, Комисија за доделу повеља и награда доноси одлуку на основу достављених предлога које нам достављају школе, дакле доноси одлуку на основу резултата које су деца остварила током школовања. Поменуте награде додељујемо приликом обележавања Дана Градске општине Костолац  и оне су део Одлуке о установљењу Повеље „Ђорђе Вајферт“, под називом „Вајфертов жиг“, „Кључ Костолца и звања почасног грађанина Костолца“ и награде „Ђак генерације школа Градске општине Костолац“ и „Спортиста генерације школа Градске општине Костолац.  Од следеће, 2024. године, две награде за ђаке генерације износиће по 100.000 динара, уместо дотадашњих 70.000. Две награде за спортисте генерације увећане су на по 50.000, са дотадашњих 35.000 динара. Новоустановљена награда за двоје најангажованијих ученика, једног основца и једног средњошколца, износиће по 25.000 динара.

У костолачкој Скупштини, која броји 21 одборника, крајем године, дошло је до промене одборничких група у корист Српске напредне странке. Како ово коментаришете?

– Одборничка група „Александар Вучић – За нашу децу“, од трећег новембра 2023. године, постала је једина Одборничка група у Скупштини Градске општине. То се догодило преласком тројице одборника из Одборничке групе „Ивица Дачић – СПС, ЈС – Драган Марковић Палма“. Морам да нагласим да је сарадња са одборницима крајње коректна. Одлуке се доносе у великој мери једногласно. И у односима Скупштине са председником ГО, Већем и Управом, преовлађују тимски рад и изузетна сарадња. При Скупштини су активне и Комисија за прописе, Комисија за родну равноправност, Комисија за избор и именовања, Комисија за мандатно – имунитетска питања. Сви радимо у интересу грађана и не поставља се питање који је чији посао, већ сви настојимо да допринесемо колико год је то могуће.

Како оцењујете резултате парламентарних избора који су одржани 17. децембра?

Захваљујем се Костолчанима који су на парламентарим изборима пружили подршку листи „Александар Вучић – Србија не сме да стане“. Пре свега захвалила бих се грађанима који су изашли на изборе и захвалила бих се посебно грађанима који су гласали и подржали Српску напредну странку. Према подацима са којима располажемо, на изборе је изашло 7.109 бирача од укупног броја уписаних бирача, што предтавља излазност од 62,44%. Излазност на овим изборима је била већа него прошле године.

Листа „Александар Вучић – Србија не сме да стане“, однела је убедљиву победу у Костолцу са освојених 4.066 гласа, или у процентима 57,20% гласова. То само показује да грађани знају да цене напоран рад и резултате које је Српска напредна странка остварила, а у прилог томе говори и податак да смо у Костолцу добили 530 гласова више него на парламентарним изборима одржаним прошле године.

На последњој седници Скупштине у 2023. години одржаној 26. децембра усвојен је буџет за 2024. годину. Реците нам нешто више о томе?

– Буџет Градске општине Костолац као најважнији правни документ за наредну годину, креиран је на законским оквирима и прописима, стратешким приоритетима развоја и реалним потребама наших грађана, и износи 400.228.000 динара. Буџет је развојни, што укључује наставак улагања у капиталне инвестиције, али и социјални. Он је уједначен у расподели између свих програма које се финансирају из буџета и пружа добру основу за наставак започетих и почетак нових пројеката који су од значаја за наш град. Настојаћемо да иницијални буџет увећамо и тако створимо финансијске могућности за реализацију нових активности и пројеката. Треба напоменути и то да Град Пожаревац издваја додатно још, више од 400.000.000,00 динара за функционисање наше општине (мисли се на ЈКП Водовод и канализацију, ЈКП Комунално, вртиће…).

Шта бисте пожелели својим суграђанима у Новој 2024. години?

–На крају ове календарске године у име Скупштине Градске Костолац и своје лично име, свим суграђанима желим да у миру, добром здрављу и срећи дочекају новогодишње и божићне празнике.  Уверена сам да ћемо у години која долази, са још већим ентузијазмом и одговорношћу наставити да градимо бољу и сигурнију будућност и наш Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!