У оквиру програма РОМАКТЕД подељени таблет рачунари основцима

У оквиру друге фазе заједничког програма Европске уније и Савета Европе РОМАКТЕД за “Промовисање доброг управљања и оснаживања Рома и Ромкиња на локалном нивоу” у просторијама Градске општине Костолац у уторак, 28. новембра педесеторо деце претежно ромске националности слабијег материјалног стања, који похађају основну школу, добило је таблет рачунаре чиме је остварена значајна подршка ромској заједници у Градској општини Костолац.


Присутне је на самом почетку поздравио председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски истакавши да Градска општина Костолац је приступила РОМАКТЕД програму“, како би
оснажио ромску заједницу на локалном нивоу, а један од начина је и подршка деци, првенствено кроз образовање.

На територији Градске општине Костолац од укупног броја становника 21% чини ромско становништво. Известан број ромских породица живи у тешким социјалним условима, услед утицаја различитих фактора. Наш заједнички задатак је бољи живот свих грађана без обзира на верску и националну припадност, а све у циљу обезбеђивања квалитетнијих услова за живот, образовање и запослење, рекао је Крстаноски.

Часлав Нинковић испред Савета Европе нагласио је да су грантови додељивани с циљем задовољења потреба одређене локалне ромске заједнице. Грантови су спровођени у четири кључне области: образовање, запошљавање, становање и превазилажење последица ковида.

Светлана Стефановић, извршна директорка Фондација БФПЕ за одговорно друштво, представница једне од организација за подршку Савету Европе за реализацију РОМАКТЕД II каже да je ово наставак свега онога што је урађено истичући да је важно да ромска заједница препознаје своје приоритете, идентификује оно што је најбитније и заједно са доносиоцима одлука, институцијама ради на њиховој реализацији. Она је истакла да је у Костолцу највише приоритета реализовано у оквиру друге фазе програма РОМАКТЕД. -Свим ученицима који ће данас добити таблете желим да их користе на најбољи могући начин, да траже подршку, менторе и да наставе даље да се школују, рекла је Стефановић.

Шефица одсека за унапређење положаја Рома у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог је додала да је РОМАКТЕД програм слушао глас Ромске заједнице на локалу.

Свесни смо да нису довољна да задовоље потребе, али као што и слоган нашег програма каже, наши принципи и методологија фокус стављају на промоцију доброг управљања, што значи и партиципативни приступ у ком ће постојати услови да представници локалне самоуправе кроз отворен дијалог саслушају потребе ромске заједнице и заједно раде на њиховом задовољењу. Уз помоћ овог гранта успели смо да покријемо један део ромске заједнице, а надам се да ћемо у будућности заједничким снагама још више да развијемо Градску општину Костолац, рекла је Османовић.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 20231128_134409-edited.jpg

Бајрам Морина генерални секретар НСРНМ, члан већа Градске општине Kостолац је истакао да су овим грантовима у Костолцу изграђена два дечија игралишта у Дидином насељу и насељу Канал, урађена је водоводна мрежа у ромским насељима у Хајдук Вељковој и у улици Краља Петра. Поред тога обезбеђене су цеви и механизација за прикључивање домаћинстава на новоизграђену канализациону мрежу. Такође подељено је око 20 пакета грађевинског материјала за адаптацију кућа социјално угроженим породицама. Десетак лица добило је машине и опрему за покретање сопственог бизниса кроз пројекат који је конкурисала општина. Постављена је и улична расвета у одређеним улицама и очишћена дивља депонија у насељу Канал.

Подели таблет рачунара присуствовали су и заменица начелнице Управе Градске општине Костолац Ивана Ђорђевић, члан Већа Градске општине Костолац Рајко Пејовић и помоћница председника Маја Здравковић.

Друга фаза програма РОМАКТЕД спроводи се у седам земаља Западног Балкана и Турској, односно у преко седамдесет општина и градова, од чега тринаест у Србији спајајући две циљне групе: ромску заједницу и представнике локалних самоуправа промовишући на тај начин принципе партиципације, инклузије и доброг управљања. У оквиру РОМАКТЕД програма једна од активности је и финансирање малих грантова. У оквиру шеме малих грантова додељених у 13 локалних самоуправа.

Током ове посете, представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Савета Европе, Фондације БФПЕ за одговорно друштво и представници Градске општине Костолац су разговарали са члановима ромске заједнице како би боље разумели њихове потребе и формулисали даљи развој планова подршке.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!