Почела изградња Спомен обележја палим борцима у отаџбинским ратовима од 1990. до 1999. године

Данас је у парку на Тргу братства и јединства, почела изградња Спомен обележја палим борцима у отаџбинским ратовима од 1990. до 1999. године.

Иницијатива за подизање спомен обележја потекла је од Ђорђа Бараксадића, председника Удружења „Српски ратни ветерани Костолац“.

Према речима Бараксадића ово ће бити спомен обележје које ће подсећати људе на огромну жртву, коју су наши суграђани дали бранећи слободу.

-Борци су наши суграђани, који су пали у ратовима и нећемо и не смемо их заборавити. Они су жртвујући животе отишли право у легенду у незаборав. Ово спомен обележје ће нас подсећати на њих, а новим генерацијама говорити о тим јунацима, усмеравајући их на прави пут – пут поноса и части.

Спомен обележје састоји се од дванаест стубића који представљају индивидуе које су пале у ратовима. Поред тога биће постављена и спомен плоча са уклесаним именима и презименима храбрих бораца, наших суграђана, као и година када су погинули, рекао је Бараксадић.

Он је истакао да су средства за изградњу обезбеђена једним делом из буџета Градске општине Костолац, затим од донација  синдиката “Термоелектране Костолац” и “Копови Костолац”, Дунав осигурања, као и бројних појединаца.

Бараксадић је нагласио да када буде завршена изградња, биће приређена свечана церемонија, након чега ће главни датуми за полагање венаца и одавање почасти бити 24. март (Дан сећања на погинуле у НАТО бомбардовању) и 28. јун (Видовдан), када је слава Удружења „Српски ратни ветерани Костолац“.

Почетку изградње спомен обележја присуствовали су: заменица начелнице Управе Градске општине Костолац, Ивана Ђорђевић, чланови Удружења „Српски ратни ветерани Костолац“, чланови породица страдалих, као и бројни грађани.

Пројекат је радио Пројектни биро „ЕЛПРОС СТУДИО“ , а извођач радова је Инвест градња ДОО Лесковац. Завршетак радова очекује се средином следеће седмице.

Спомен обележје чине елементи хоризонталног и вертикалног плана. Хоризонталне елементе чине коцке калдрме, положене у простор добијен одузимањем од тла. Њихова чврстина у просторном контексту представља темеље, основу, сигурност, будућност. Вертикалне елементе чине кубуси различитих основа и висина. Они представљају различите индивидуе/карактере/различита доба, оне су време на које се овај споменик односи, али исто тако оне одражавају тренутак у коме се налазимо, док су окренуте према будућности и времену које тек долази.

Удружење „Српски ратни ветерани Костолац“ основано је 2015. године. Члан је филијале „Српски ратни ветерани“ из Београда, као и Светске организације ратних ветерана чије је седиште у Паризу. Чине га војни ветерани, породице погинулих ветерана, ратних и војних инвалида. Основни циљеви удружења су неговање патриотизма, сагледавање проблема и залагање за пружање стручне помоћи ветеранима, ратним инвалидима и њиховим породицама, као и члановима породица погинулих ветерана приликом остваривања права која им законом припадају.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!