ЕПС прави пет нових багера

Акционарско друштво „Електропривреда Србије“ потписало је уговор са данском компанијом „FLSmidth“ о куповини технолошке лиценце за пет роторних багера „SchRs 740“ капацитета 4.800 кубних метара на сат.

– Од данске компаније „FLSmidth“, која је наследник компаније „Thyssen Krupp“, преузећемо техничку документацију и лиценцно право за производњу роторних багера, које ће омогућити да „Колубара Метал“ направи два багера за Поље „Е“ и касније још три за огранак „ТЕ-КО Костолац“ – рекао је Мирослав Томашевић, в. д. генералног директора ЕПС АД. – Овај уговор је кључан за ЕПС јер смо суочени са све мањим интересовањем произвођача багера да учествују на тендерима. Сада када имамо лиценце моћи ћемо сами да направимо багере који су нам неопходни у процесу производње угља. Користићемо сопствене ресурсе, знање, искуство и технику уз све прописане техничке стандарде да произведемо рударску опрему која обезбеђује стабилну производњу угља и електричне енергије.

Лиценца из уговора са „FLSmidth“, вредна три милиона евра, подразумева прецизиране патенте и пројекте, укључујући техничке цртеже и комплетну документацију потребну за производњу и монтажу багера. „Колубара Метал“, која ће израдити багере по данској лиценци, већ има лиценцно право за производњу самоходних транспортера капацитета 4.800 кубних метара на сат. Почетак градње првог багера по овој лиценци очекује се за три месеца.

Извор: https://www.eps.rs/cir/vesti/Pages/25-23.aspx

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!