Одржана ретроспективна изложба свих до сада одржаних „Костолачких полумаратона“

У галерији Дома културе у Костолцу 31. октобра одржана је ретроспективна изложба кроз коју је могло да се види како је изгледао сваки полумаратон, каква је била организација, мајице, медаље, а оно што је најзначајније ко су били најбољи тркачи свих до сада одржаних Костолачких полумаратона. Изложбу су припремили Центар за културу Kостолац и Маратон тим Пожаревац.

На самом почетку присутне је поздравила директорка Центра за културу Kостолац, Јелена Шаманц, која је један од главних организатора ове спортске манифестације. Она се том приликом захвалила свим донаторима, спонзорима, предузећима, установама, појединцима и организаторима који су допринели да Костолачки полумаратон  буде на високом нивоу.

  • Упоређивањем првог и последњег, полумаратона у Kостолцу, схвати се колико је ова манифестација израсла у велику, неизбежну за календар многих учесника и прави је пример како нешто што покрену истински ентузијасти и заљубљеници у трчање може да постане лепа традиција. Иако се однос организатора према учесницима није мењао, јесу друге ствари, али на боље, наравно. Ова трка је због преданог рада свих који су били укључени, а и даље су, у њену реализацију, постепено расла и достигла овај ниво на којем је данас. Број тркача се из године у годину повећавао, истакла је Шаманц.

Брзо је ова трка избила на добар глас, па је Kостолчанима у оквиру ње 2021. поверено Првенство Србије у полумаратону. Надамо се да ће Kостолачки полу маратон трајати још много година и да ће се овом манифестацијом на најбољи могући начин репрезентовати Kостолац у спортском и туристичком смислу.

Др Горан Несторовић председник скупштине Маратон тима Пожаревац истакао је да ће настојати да сваки наредни полумаратон буде бољи и успешнији. -Трудићемо се да оправдамо поверење које нам тркачи годинама указују, што ће на најбољи начин презентовати Костолац пред такмичарима и свим гостима који долазе, наглашава Несторовић.

Ово је јубиларна година Центра за културу Kостолац – установа обележава десетогодишњицу постојања и деловања, па је самим тим одата захвалност свима који су били укључени у реализацију свих полумаратона.  

Захвалнице и поклоне донаторима, спонзорима, предузећима, установама, појединцима уручили су представници Организационог одбора Костолачког полумаратона: Јелена Шаманц, др Горан Несторовић, Небојша Пућо и Слободан Јотић.

Плакете, Захвалнице и поклоне организаторима који су својим залагањем и пожртвовањем допринели да полуматон оправда епитет најбоље организованих трка у Србији, уручила је Милица Јовић, чланица Већа Градске општине Костолац.

Покровитељи свих одржаних полумаратона су Град Пожаревац и Градска општина Kостолац, а подршку у организацији пружају Виминацијум Авантура парк, Виминацијум Римски Град и Легијски Логор.

Велики допринос  успеху Трке легионара даје велики број волонтера, лиценцираних редара и спонзора. Први полумаратон одржан је 30. септембра 2017. окупио је 237 такмичара и из године у годину подизан је на све виши ниво. На другом одржаном 29. септембра учествовало је 414 тркача. На трећем 14. септембра учествовало је 450 такмичара из земље и региона, па је догађај попримио међународни карактер. Kонтинуитет Kостолачког полумаратона није био прекинут ни у време пандемије, али је због епидемиолошке ситуације био нешто другачији, реч је о тренинг трчању, тако да је на четвртом полумаратону трку пријавило 215 такмичара. 473 тркача учествовало је на петом полумаратону, када је било организовано и Државно првенство Србије у полумаратону.  Последњи шести одржан је 10 септембра.

Оно што је најважније најзадовољнији су поред великог броја учесника организатори, који ово раде из велике љубави, а сви ми знамо да реализовати овако један квалитетан догађај захтева пуно труда, одрицања, рада и посвећености.

Костолачки полумаратон од 2019. године  поседује сертификат International Measurement Certificate од стране међународних организација, па је самим тим трка је уврштена у међународни спортски тј. атлетски календар догађаја, што даје простора Српском Атлетском Савезу да организује домаћа и међунартодна такмичења.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!