У Кленовнику свечано прослављена Велика Госпојина

Поводом сеоске славе Велике Госпојине, протеклог викенда 27. и 28. августа, у Кленовнику је одржана традиционална манифестација „Госпојинско прело“, која је већ више од деценије уназад верно чува традиционалне српске игре од заборава.

Манифестацију је у званичном делу програма отворио Саша Павловић, градоначелник Града Пожаревца. Испред Градске општине Костолац Госпојинско прело је својим присуством подржао Срђан Радовановић, члан Већа ресорно задужен за Месне заједнице.

Првог дана манифестације одржано је такмичење у кувању рибље чорбе где се укупно 54 учесника надметало за титулу најбоље рибље чорбе, а прва награда припала је Драгану Добросављевићу из Кленовника.

На дан великиг црквеног празника одржан је концерт фолклора на коме су поред домаћина, Културно – уметничког друштва „Кленовник“ из Кленовника, учествовали и Културно – уметничко друштво „Костолац“ из Костолца, Културно – уметничко друштво „Миодраг Миљковић Мигда“ из Ћириковца и Културно – уметничко друштво „Стари Костолац“ из Села Костолца.

У оквиру пратећег програма одржано је и такмичење у припремању традиционалних јела у коме су учешће узели Удружење жена ,,Кличевац“ из Кличевца, Удружење „Сунцокрети“ из Батуше, Удружење „Од књиге до душе“ из Костолца, Удружење „Тополовчанке“ из Тополовника, Удружење „Лугавчина“ из Лигавчине, Удружење „Сараорци“ из Сараораца и Удружење „Осипаоничанке“ из Осипаонице.

Овогодишње Госпојинско прело завршено је величанственим ватрометом. Организатор ове манифестације је МЗ Кленовник у сарадњи са Центром за културу „Костолац“ под покровитељством Градске општине Костолац.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!