Представљање књиге Српске земље пре Немањића од 7. до 10. века

Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац позива вас у петак, 17. јуна 2022. година, у 18 часова на представљање књиге Српске земље пре Немањића од 7. до 10. века.

Гост: Марко Алексић, археолог и писац

Огранак КостолацТога дана се Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац, заједно са Огранком у Костолцу, прикључује Лагуниној акцији „Ноћ књиге“.О писцу:Марко Алексић рођен је 1970. у Београду, где је дипломирао и магистрирао средњовековну археологију.  У Народном музеју у Београду стекао је звање кустоса. Као члан екипе или вођа ископавања учествовао је у археолошким истраживањима у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Немачкој и другим земљама. Објавио је бројне научне радове у земљи и иностранству о темама из средњовековне археологије и историје. Аутор је књига „Средњовековни мачеви у југоисточној Европи“ (Medieval Swords from Southeastern Europe, Beograd 2007), затим „Марко Краљевић“ (2015), „Српски витешки код“ (2016) и „Српске земље пре Немањића“.  
Одржао је предавања у институцијама културе широм Србије, на универзитетима, међународним научним скуповима и другим местима. Сарађивао је са дечјим културним центром у Београду, на РТС-у као стручни консултант и аутор прилога са темама из науке и културе, писао драмске текстове за програм Радио Београда, објављивао научно-популарне чланке са темама из средњег века у Политикином Забавнику и другим листовима. Последњих неколико година је предавач у Истраживачкој станици Петница (програми Археологија и Петница Интернешнал).О књизи:  
Књига „Српске земље пре Немањића – од 7. до 10. века“ представља свеобухватну, научно утемељену синтезу о најзамагљенијим столећима српске историје каква је до сада недостајала у нашој средини. Ради се о раздобљу средњег века из кога је сачувано најмање писаних извора, али у коме су се одиграли неки од кључних догађаја у историји већине европских па и српског народа, као што је успостављање њихових првих политичких организација на Балкану, примање хришћанства или појава најраније словенске писмености.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!