Сектор помоћне механизације ПK „Дрмно“: Спремни за нове изазове

Све је усмерено за припрему копа за повећање производње са девет на 12 милиона тона годишње

Сектор помоћне механизације на Површинском копу „Дрмно“ представља важну карику у организацији и функционисању производног процеса површинске експлоатације угља. Овај сектор са око 300 запослених и 150 јединица лаке и тешке механизације добро је функционисао током зимског периода пружајући логистичку подршку основној рударској механизацији на откопавању јаловине, ископавању угља, али и пратећим службама одржавања. То је постигнуто, оцењују у овом Сектору, захваљујући доброј припреми за зимске услове рада и одржавању високог нивоа погонске спремности возила и тешких машина.

− На свим нашим возилима проверени су управљачки и кочиони системи, као и мотори. То је стандардна процедура пред зимски период и данас се то прати и контролише. Потврдило се и овога пута да свака превентивна врста одржавања даје резултате. Kварови се дешавају у условима тешке експлоатације возила и машина какви су на копу, али помоћна механизација има своје мобилне екипе које на терену поправљају − рекао нам је Стеван Поповић, руководилац Сектора помоћне механизације на копу „Дрмно“.

Он додаје да се последњих пет година обнавља возни парк набавком нових машина и возила помоћне механизације.

− Прошле године набављено више јединица тешке механизације: пет булдожера, један ровокопач, два померача трака, две комбиноване машине и један чистач транспортних трака. Добили смо и 11 нових камиона за масован превоз радника. Сада практично сваки рударски систем има своје превозно средство за превоз радника. Набављена је и дизалица носивости 90 тона која је веома важна у раду рударске механизације, као и нисконосећа приколица за терет до 50 тона – каже Поповић.

Kада је реч о новим возилима, и за ову годину планирана је куповина више булдожера, специјализованих машина и теренских возила. Осим тога, у наредном периоду се очекује и набавка две ватрогасне цистерне.

-Све ове планиране активности треба да буду усаглашене и са пријемом нових радника који нам недостају јер је потребно време да се они оспособе за рад. До сада је направљен искорак у том правцу и било би добро наставити са пријемом младих инжењера, техничара, возача, руковалаца тешком механизацијом и одржавалаца како би били спремни за остваривање постављених циљева – сматра он. – Све је усмерено за припрему копа за повећање производње са девет на 12 милиона тона годишње и нашег настојања да помоћна механизација буде спремна да одговори захтевима производног процеса након изградње новог термоенергетског капацитета.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!