Из Термоелектране „Kостолац А“: У сусрет ремонтима

Предвиђено је да овогодишњи ремонти на оба блока буду продуженог типа

Први блок Термоелектране „Kостолац А“ који ће ове године бити ремонтован је А2, снаге 210 мегавата.

– По плану, блок А2 биће у ремонту од 15. маја до 18. јула, тако да ће укупно бити ван мреже мало дуже од два месеца − каже Зоран Предић, главни инжењер одржавања ТЕ „Kостолац А“. − Планирано је да радови трају 65 дана на блоку А2. Од великих послова најважнији су радови на турбини, као и на регулацији турбине. Прецизније, требало би да се замени регулациони вентил број 3 на високом притиску блока. Планирано и много радова на електро опреми, требало би да се реконструишу 6 кВ постројење на допреми угља, као и главни блок-трафо 3Т. Биће ремонтован и статор на блоку А2, са заменом два штапа. Значајан захват је и реконструкција побуде. Заменићемо и хладњаке гаса генератора, што је такође велики захват.

Фото: Енергија Kостолац

Предић најављује да ће бити реконструисане прве зоне напајања електрофилтера, чиме се омогућава прелазак са једнофазног на трофазно напајање. Ово ће омогућити ефикаснији рад електрофилтера. На тај начин ће се побољшати заштита животне средине, јер ће доћи до смањења емисије димних гасова и прашкастих материја. У плану за наредни период је и изградња система за одсумпоравање у ТЕ „Kостолац А“, а након тога и система за денитрификацију, чиме ће бити у потпуности заокружено увођење еколошких мера.

Фото: Енергија Kостолац

Ремонт блока А1, чија снага износи 100 мегавата, предвиђен је од 28. јуна до 11. августа. То значи да би овај термокапацитет био 45 дана подвргнут ремонтним активностима, након чега ће бити синхронизован на електроенергетски систем и почети са производњом електричне енергије.

− На блоку А1 главни посао је замена кондензаторских цеви, као и доградња филтера за расхладну воду. Биће уграђен додатни систем са куглицама који је веома користан јер ће омогућити мањи број обустава рада блока захваљујући ефикаснијем уклањању наслага са кондензаторских цеви. Тиме се продужава и радни век ових цеви. Један од значајнијих послова у овогодишњем ремонту на блоку А1 је замена одређеног броја лопатица на турбини ниског притиска, као и монтирање блок-трансформатора. Преостали захвати су стандардног типа и обављају се сваке године приликом ремонта. Реконструисаће се и систем за потпалу блока А1. Систем за потпалу који је тренутно у употреби, монтиран је пре петнаестак година и руске је производње, која је сада већ застарела и тешко се долази до резервних делова. Нови систем за потпалу је произведен у Немачкој, и њиме ће да се постигне већа сигурност погона у раду, а од велике користи је и то што су резервни делови доступни − рекао је Предић.

Фото: Енергија Kостолац

Након израде планова ремонта, следи фаза јавних набавки за уговарања предвиђених активности, што је такође обиман посао с обзиром на величину техничких постројења.

-Велики број отварања јавних набавки заказан је за наредни период, након чега очекујемо и потписивање уговора, како би ремонти на блоковима А1 и А2 могли и да се реализују како смо и планирали. Послове на ремонту обављаће радници службе одржавања ТЕ „Kостолац А“, радници издвојених предузећа из Kостолца, као и предузећа и институти специјализовани за енергетске послове – објашњава Предић.

Термоелектрана „Kостолац А“ има двоструки значај јер осим производње електричне енергије, овај термокапацитет производи и топлотну енергију, која се користи за даљински систем грејања градова Пожаревца и Kостолца, али и околних насеља. Захваљујући томе, велики број индивидуалних ложишта је угашен, чиме је значајно смањено загађење ваздуха.

Топлификација

Готово целокупно подручје Градске општине Kостолац је топлифицирано. У наредном периоду преостаје само топлификација села Острово, за шта су већ и предузети први кораци.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!