ЕПС спреман за изазове енергетског тржишта

Промене су већ почеле и њихов темпо ће се убрзавати да би се достигли амбициозно постављени циљеви енергетске транзиције
на путу ка климатској неутралности

Цена електричне енергије неће се вратити на ниво пре енергетске кризе и томе ће морати да се прилагоде сви учесници на тржишту
у Србији. Промене за произвођаче, трговце и купце електричне енергије брзо ће донети и енергетска транзиција ка обновљивим изворима енергије, оцене су учесника конференције „Привреда Србије на тржишту електричне енергије“. 

Из „Електропривреде Србије“ поручују да су спремни за изазове, обезбеђено је стабилно снабдевање електричном енергијом за привреду и грађане и ради се на решењу за уговоре с купцима-произвођачима.
Конференција коју је 22. фебруара у Београду организовао портал
Balkan Green Energy News окупила је стручњаке из области енергетике, представнике енергетских компанија, ресорног министарства, регулаторних тела, оператора преносног и дистрибутивног система, привреднике, банкаре и адвокате.

Фото: Ђорђе Томић / Balkan Green Energy News


На панелу о могућностима за привреду на тржишту електричне
енергије у Србији Давор Пуповац директор Сектора за анализу тржишта и управљање ризицима ЕПС-а, истакао је да је ЕПС способан да обезбеди све количине електричне енергије које су потребне потрошачима у Србији.

– ЕПС је тренутно једини снабдевач на тржишту. И у Србији, као и на већини европских тржишта, мали и средњи снабдевачи практично су
нестали с тржишта јер је велики скок цена онемогућио да буду конкурентни. У време кризе тржиште не функционише како би требало и не може све да реши. И у Србији и Европи традиционални снабдевачи су преузели сав терет кризе не себе – рекао је Пуповац.
На основу препоруке Владе Србије, ценa електричне енергије за
привреду износи 75 евра по мегаватсату до половине године, док је прошлогодишња просечна цена на српској берзи SEEPEX била 114 евра по мегават-сату. Пројекције цена у региону су на 180 евра по мегаватсату за ову годину, а наредна година је већ на 150 евра.

– Све европске државе су одобриле неки вид субвенција, и Србија је то
урадила. ЕПС је као јавно предузеће преузео на себе ту обавезу и мислим да су сви купци тренутно задовољни јер имају електричну енергију. Са својим ресурсима и трговином, ЕПС је способан да обезбеди све количине електричне енергије које су потребне купцима у Србији – нагласио је Пуповац.

Он је подсетио да је струја и даље најјефтинији енергент у Србији, јер је има из домаћих извора и да компанија чека да види шта ће се дешавати даље у енергетици, спремна за све наредне потезе. – Били смо конкурентни у претходном периоду и спремни смо да се суочимо са свим изазовима – закључио је Пуповац.

Фото: Ђорђе Томић / Balkan Green Energy News


Учесници свих панела сложили су се да су промене већ почеле и да
ће се њихов темпо убрзавати да би се достигли амбициозно постављени циљеви енергетске транзиције на путу ка климатској неутралности. Уз оцену да читав процес представља и развојну
шансу, наглашено је да ипак то захтева промене у целом друштву, од
којих ће најтежа бити промена свести људи. За домаћинства и компаније то значи да би од пасивних корисника требало да постану активни учесници на тржишту електричне енергије. И Србија је отворила врата могућности да домаћинства и фирме преузму активну
улогу у обезбеђивању електричне енергије за сопствене потребе.
Интересовање је велико, посебно за постављање соларних панела, али и даље има отворених питања. Једно од њих је и потписивање уговора купаца- произвођача електричне енергије са снабдевачем.

– ЕПС ће урадити све да се сарадњa с купцима-произвођачима оствари, о томе нема дилеме. ЕПС није уско грло, већ је неопходно усклађивање прописа, активно радимо на томе и врло брзо очекујемо решење – рекао је Братислав Џомбић, директор сектора за развој слободног тржишта у ЈП ЕПС.
Уредба о купцу-произвођачу ступила је на снагу почетком септембра 2021. и према том пропису, порез на додату вредност (ПДВ)
обрачунава се на нето енергију, односно разлику између онога што
купац преузме из система и онога што испоручи у електроенергетски систем.

– ЕПС је у складу са уредбом припремио сва документа, захтеве
и моделе уговора, али се приликом анализе оперативне примене дошло до закључка да таква врста обрачуна пореза није складу са Законом о ПДВ.
Данас ЕПС заједно са Министарством финансија и Министарством
енергетике ради на томе и надомак смо решења – рекао је Џомбић.

Учесници панела појаснили су да идеја купаца-произвођача треба да
омогући да активни купац изградњом капацитета за производњу енергије из обновљивих извора обезбеди пре свега енергију за сопствену потрошњу, а да уговорoм са снабдевачем осигура да
може да повуче из система енергију када му је потребна или је преда кад има вишка.

– Није идеја да електрана по капацитету буде већа од онога што
може да потроши објекат. Они који тако нешто желе могу да учествују на тржишту као произвођачи и слободно продају енергију по тржишним условима – речено је на панелу.

Према прописима, код уговора с привредом за купце-произвођаче
важиће принцип нето обрачуна енергије. У једном месечном обрачуну испоручена електрична енергија се обрачунава до количине преузете енергије. У случају када је количина испоручене енергије у једном обрачунском периоду већа од преузете, вишак испоручене енергије се преноси у наредни обрачун. Цена испорученог
киловат-сата и оног који купац преузима из мреже неће бити иста.

– ЕПС ће имати максимално коректну понуду и разлике између те
две цене неће бити велике – рекао је Џомбић и објаснио да ће откупна цена бити одређени проценат продајне цене.
Улазак купаца-произвођача на српско енергетско тржиште само је један од одговора на захтеве за већим учешћем обновљивих извора
у енергетском миксу. Доносиоци одлука су на отварању конференције
истакли да суочена са незабележеним порастом цена енергије, који се осећа и широм Европе, Србија може и мора да убрза процес енергетске транзиције и привуче више приватних инвестиција
у зелену енергију.

– Промене су ту. Апсолутно је немогуће, ма колико било проблема
и отпора, остати на месту – рекла је Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике. – Изменама практично свих закона из области енергетике прошле године држава је начинила први корак у енергетској транзицији, а задатак није лак. Глобални су изазови, национални су одговори. Нема времена за чекање.
Према њеним речима, Србија може да привуче много више инвестиција и да постане мека за обновљиве изворе енергије.

– Оно што нас чека је укључивање приватног сектора, и то је оно што
боли многе у нашој земљи. Моје мишљење је да без стварања услова
за много више приватних инвестиција у области енергетике, пре свега обновљивих извора енергије, наша енергетика неће имати будућност – рекла је Михајловићева.

Најавила је да би у наредних месец дана Србија требало да изађе са шест сценарија за национални енергетски и климатски план (НЕКП), који ће бити на јавној расправи, а у току је и израда стратегије развоја енергетике за период до 2040. године са пројекцијама до 2050. године, која би такође требало да омогући повећање удела обновљивих извора.

Директор Секретаријата Енергетске заједнице Артур Лорковски поручио је да ће бити потребне суштинске промене у организацији тржишта електричне енергије како би тржишта у Енергетској заједници постала флексибилнија и више по мери купца.

– Србија је већ постигла напредак тиме што је омогућила примену нових модела, попут складиштења енергије, електричних возила, агрегатора и прозјумера, а неопходно је усвајање подзаконских аката – истакао је Локровски.

Тржиште

Србија је један од лидера у стварању услова за велепродајно тржиште
електричне енергије јер је прва чланица Енергетске заједнице која
је успоставила тржиште балансирања и организовала тржиште за
дан унапред. SEEPEX је и даље једина функционална берза електричне енергије на западном Балкану, рекао је Локровски. Милош Младеновић, директор SEEPEX, најавио је да се у последњем тромесечју ове или првом тромесечју 2023. очекује и успостављање
организованог унутардневног тржишта

Извор: ЕПС ЕНЕРГИЈА

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!