Новогодишњи интервју са директорком Центра за културу „Костолац“, Јеленом Шаманц

Година 2021. jе на измаку. Центар за културу „Костолац“ упркос још увек тешкој ситуацији поводом пандемије COVID-19, успело је да у континуитету одржи висок ниво у свом раду, што се тиче културно-спортског програма, такође и у одржавању и унапређивању рада, изгледа и употребне вредности својих објеката.

Широка је палета културних садржаја које нудите грађанима. Реците нам који су програми и манифестације реализовани у години за нама?

Јануар месец су прожеле online активности, бајке које су могли да гледају и слушају и млади и старији, као и  „Мотивација за учење“ „Психолошког центра“. Дивним сликама УЛУК „Спектар“ могли смо се дивити средином јануара. Увеличан је и дан Градске општине Костолац, али због епидемиолошке ситуације није био организован традиционални концерт.

Фебруар и март су обележиле представа „Извињавамо се много се извињавамо“, психолошка радионица „Мотивација за учење“ и online представа „Хор бечких дечака“.

Април нам је улепшао Ускрс који је донео много среће и радости деца која су учествовала у наградном конкурсу „Шарено јаје срећу даје“. У сарадњи са Црквом Светог Максима Исповедника деци су испред цркве уручене награде.

Месец мај је био месец уметности. Поред промоције часописа „Глас младих“ млади STREET ART уметници из целе Србије осликали су бетонску ограду стадиона „Бора Бека“ који је постао главно место и атракција за сликање младих. На платоу испред спортске хале, одржанa je XI Смотра фолклорних ансамбала. Поред домаћина КУД „Костолац“ учествовали су и КУД“ Божидар Димитријевић – Козица“ из Дрмна, КУД“ Бубушинац“ из Бубушинца и КУД „Др Раша Лазаревић“ из Живице.

Током јуна и јула било је доста културних активности. Представа „Љубав до гроба“, „Нека буде шта буде“, обележен је Светски дан животне средине. За љубитеље класичне музике за добар угођај и расположење побринуо се гудачки квартет „Интермецо“. Публика је била у прилици да чује обраде препознатљивих нумера омиљених страних и домаћих бендова, изведене на гудачким инструментима. За смех и разбибригу добро познати „Крушевац гето“ који је разгалио наше велике и мале суграђане.

Спортски догађаји су неизоставни део нашег програма. Одржан је пети меморијални рапид турнир у шаху „Бора Бека“, државно првенство у спортској гимнастици за жене.

Културно-спортски програм се наставио и у јулу и августу представама за децу „Краљ мајмун“ и „Чаробни колач“, док су одрасли могли да прате представу „Док буде лове биће и пара“. За љубитеље писане речи наша млада суграђанка Дуња Вулић представила је свој други роман „Казаљке Старог Сата“. Краткометражни хорор филмови су били доступни свим фановима тог жанра седме уметности, исто као и хумор и сатира кроз Међународни фестивал хумора и сатире „Испод маске хумора до даске“. Деца су своју креативност могла да изразе кроз ликове радионице за децу уз помоћ већ афирмисаних сликара наших суграђанки. Турнир у рукомету за жене одиграо се на теренима Спортско-рекреативног центра „Топољар“ и привукао је доста публике и посетилаца.

У август смо ушли са Млавским и Костолачки котлићем, који се одржао на Спортско-рекреативном центру „Топољар“ и привукао је доста публике и посетилаца. Публика је могла да ужива у бравурама турнира у баскету 3х3, психолошкој радионици „Реци не психоактивним супстанцама“, Данима Koрока, поезији „Орфеја на Дунаву“, изложби УЛУК „Арт“, промоцији часописа „Глас младих“.

Највише задовољства и среће нашим суграђанима је измамила манифестација „Костолац пева“, где су се такмичила деца до 18 година. Деца су уживала у акробатским радионицама, цртању лица. „Островаћки бећарац“ нас је вратио у лепо време бећара.

Септембар месец је обележио 5. Костолачки полумаратон „Трка легионара“ kao и Државно првенство Србије у полумаратону. Сама манифестација обухвата четири трке. „Трка маратончића“ у којој учествују деца до 7 година где смо имали 40 тркача, „Трка задовољства“ на пет километара која је имала 37 љубитеља трчања „Трка Виминацијум“ на десет километара коју је трчало 242 учесника и главна трка, полумаратон у ком смо имали 231 легионара који су храбро истрчали од 21 километар и своју трку завршили у популарном археолошком парку „Виминацијум“.

Филм „Тома“ имао је пројекцију и у нашем граду, дечија недеља је била посвећена нашим најмлађим суграђанима кроз ликовну радионицу, маскенбал, спортске активности, биоскопску пројекцију и на крају журкицу.

У октобру месецу на локацији костолачког аеродрома по први пут је одржано такмичење у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање у појединчној и екипној конкуренцији.

Новембар месец започеле су кројачке радонице које су биле одржане у градској библиотеци али су снимци приказани online, представе „Ја (о) мени“ и „Др Фелер“, дечије представе „Петар Пан“ и „Миш маус кућа хаус илити Мачак у чизмама“, промоције књига које су одржане у градској библиотеци а приказе online. Одржана је манифестација „Да свет поплави и сви будемо здрави“. Циљ организовања трке солидарности је ширење свести о дијабетесу, али и подизање свести јавности о значају физичке активности.

„Чаробни децембар“ је ове године стварно чаробан. Неша Бриџис је увеселио наше суграђане својом stand up комедијом, смотра глумачких остварења „Viminacium Lumen Meum“, креативне радионице, сликање са Деда Мразом у његовом селу је била посебна посластица за најмлађе. Уз нашу суграђанку Весну Љубисављевић најмађи су могли да науче да праве новогодишње украсе и чују од ње најлепше бајке и истините приче.

За крај чаробног децембра остала је посластица у виду концерта нашег познатог глумца Ивана Босиљчића под називом „Наше вече“, спортска радионица за децу „Покажи мами и тати шта знаш“, новогодишњи концерт КУД „Костолац“, поетско вече Клуба љубитеља књиге „Мајдан“ „Свет прођох песму овде нађох“, ретроспектива манифестација које су одржане током 2021. године. Завршавамо online концертом џез музичке групе „Hot club of Belgrade“.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-103.png

Поред унапређења на пољу културе и спорта Центар за културу Kостолац брине и о спортским објектима: Топољар, Дом омладине, спортска хала и фудбалски стадион у Kостолцу, што представља могућност да његов рад буде још потпунији  и садржајнији. Ове године значајна средства сте уложили у одржавање објеката, као и у уређење спортске инфраструктуре. Можемо ли да направимо неку ретроспективу, шта је све урађено и који су планови за даље?

-Центар за културу је ове године посебну пажњу посветио и својим објектима. Купљена је опрема за пољопривреду неопходна за текуће одржавање објеката, бела техника неопходна за свакодневни рад Установе, аудио опрема за редовне потребе одржавања манифестација, лед расвета која је дата на коришћење Дому културе у Костолцу, ради квалитетнијег одржавања манифестација, догађаја и програма Установе, мрежа за рукометне голове са застором за голове на теренима иза Спортске хале, те су старе и дотрајале мреже замењене новим, етисони за потребе одржавања манифестација. Како би употпунили културне догађаје купљени су штафелаји.

Ради бољег рада извршене су услуге фарбања асфалтне површине на теренима за мале спортове иза Спортске хале. Купљено је цвеће и извршене су услуге садње на платоу испред Спортске хале – жардињере испуњене хумусом и одговарајућим супстратом и ђубривом, као и формираним биљкама.

Извршене су услуге осликавања зидова на површини од 50м2 и то осликавање је вршено на зидовима у ходнику и женској свлачионици гимнастичке сале.

Спортска хала је опремљена и новим намештајем, купљена су огледала за гимнастичку салу (у марту) и извршена је санација крова и олука на гимнастичкој сали, ради безбедности и нормалног функционисања.

На фудбалском терену „Бора Бека“ у Костолцу изведени су радови на санацији и поправци оштећене бетонске ограде на стадиону, са израдом бетонског стуба и темељне стопе. Комплетна ограда је препакована на деформисаним местима дуж улице Боже Димитријевића. Изведени су радови на реновирању канцеларија у Управи стадиона.

Сведоци смо да су костолачка плажа као и Спортско – рекреативни центар „Топољар“ ове године заблистали у пуном сјају. Реците нам шта је све урађено како би нашим суграђанима и посетиоцима обезбедили сигурност и ужитак?

Ове године настављен је рад на реконструкцији и уређењу спортско-рекреативно центра „Топољар“. Купљен је плашт за опструјавање мотора за гејзир, неопходан за рад истог, уграђен инвертор за пумпу за гејзир као и пропратна опрема уз пумпу. Изведени су радови на реконструкцији бетонских трибина, које су употпуности саниране и адаптиране. Уређена је и риболовачка стаза у Костолцу. Извршене су услуге крчења растиња на овој локацији, крчење и кошење избојака са одвозом, кошење корова са сакупљањем и одвозом, као и сакупљање и утовар шибља и шута. Извршено је прикупљање и утовар пливајућег наноса и дрвне масе на одређеним деловима стазе. Изведени су радови на летњиковцима. Ангажована је спасилачка служба на градској плажи данима који су били погодни за купање у периоду од 10:00 до 19:00 часова (у јулу и августу). Обезбеђене су столице за спасиоце са . Постављена је густо плетене трске за сунцобране, постављено је озвучење -извршена је инсталација опреме и пуштање у рад, које је током летње сезоне постављено на Спортско “ рекреативном центру „Топољар“, Терен за одбојку на песку опремљен је новом мрежом за одбојку на песку као и траке за обележавање терена за одбојку на песку. Обезбеђени су и 2 монтажна контејнера тоалета, бетонски сталци за сунцобране, израђена је и постављена праволинијска надстрешница на градској плажи, терен за баскетнова дрвен, табла за кош, кошаркашки обруч, као и 5 пара мрежица за кошарку.

Ове године Центар за културу је званично отворио сезону купања тако да су наши грађани и гости могли угодно да уживају у купању и сунчању на лежаљкама и сунцобранима које су поставили вредни радници Центра за културу „Костолац“.

Савременим приступом и креативним иновацијама у току године реализујете на стотине различитих садржаја, водећи рачуна о потребама средине. За крај новогодишњег интервјуа реците нам како успевате да координирате тимом и да будете успешни на свим пољима?

-Као и сваки посао, посао Центра за културу је веома одговоран и захтеван. Мора ускладити, организовати и руководити свим деловима, бити одговоран за спровођење програма рада. Пошто се Центар за културу састоји из више објеката са различитом сврхом и наменом, мора се координисати између свих сектора рада, доносити одлуке и спроводити све мере предострожности како би се неометано одвијао  рад. Установа има добар тим радника као и сарадника на које се увек и у сваком тренутку можемо ослонити. Зато велико хвала мом тиму, удружењима и фирмама које нас подржавају. Надам се да ће у будућности што више наших суграђана учествовати у разним акцијама и активностима Градске општине Костолац и тако наш град учинити лепшим са исказивањем својих идеја и креативности. Овим путем пожелела бих свима срећну нову годину и новогодишње празнике.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!