Успешни и талентовани ученици Пожаревачке гимназије

За причу о историји и настанку Пожаревачке  гимназије морамо да се вратимо у период друге половине XIX века. Након инцидента код Чукур чесме, почетком јуна 1862. године, у Београду је дошло до немира и уличних борби.

Турски паша је из Калемегданске тврђаве наредио бомбардовање вароши у коме је највише страдао део града познат као Савамала. Због тога су српске власти одлучиле да се Савамалска полугимназија измести из Београда у Пожаревац, у коме је прво образовање стицао и кнез Михаило Обреновић. Његовим указом од 24. септембра 1862. уместо укинуте Савамалске основана је полугимназија у Пожаревцу, која је 1888. године постала осморазредна гимназија.

Током историје школа је мењала и зграде и име. Године 1972. Гимназија напушта суседство Саборне цркве и сели се у други део града, у зграду Учитељске школе, где се и данас налази у улици Симе Симића 1. Од јануара 1989. школа носи име Гимназија „Јован Шербановић”, а од школске 2001/02. носи назив Пожаревачка гимназија.

Пожаревачка гимназија одувек је била и остала расадник талената. Плејаду знаменитих људи који су стасавали у њеним клупама између осталих чине и Димитрије Павловић, српски патријарх, др Павле Савић српски физичар и хемичар, дугогодишњи председник Српске академије наука. Затим  др Јордан Поп-Јорданов, дугогодишњи председник Македонске академије наука и уметности, Милена Павловић Барили, чувена српска сликарка, Миливоје Мића Милошевић познати редитељ и сценариста, Слободан Милошевић, некадашњи председник државе, певач Ђорђе Марјановић, Миодраг Митић један од најбољих југословенских одбојкаша и многи други.

         

Директорка Пожаревачке гимназије, Данијела Жуковски

Према речима директорке Данијеле Жуковски, гимназију сада похађа 733 ученика распоређених у 25 одељења. Друштвено-језичком и природно-математичком смеру придодат је и смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, познатији као IT смер.

Школа је кроз историју мењала своје место рада, мењала је своје називе, али оно што школа никада није променила то је мисија и визија, односно високи образовни резултати, као и добра образовна постигнућа својих ученика.

У Пожаревачкој гимназији има пуно успешних и талентованих ученика, који постижу запажене резултате. У емисији „Млади за младе“, која се емитује на „Радио Стил“-у представили смо: Сару Траиловић, Тијану Милосављевић, Вељка Дома, Николу Станојевића, Јовану Радисављевић, Кристину Стојановић, Јану Првуловић, Милицу Михајловић, Николу Живића и Алексу Живковића.

Пожаревачка гимназија је поносна на свој ансамбл обновљен је у јануару 2014. године (основан је око 1927. године) и има око 45 чланова, хор и пратећи оркестар. Репертоар Ансамбла је разнолик и обухвата дела из области духовне и световне музике, па све до забавне и популарне музике двадесетог века и данашњице. За веома кратко време остварио је низ запажених резултата. Био је добитник државних и међународних признања и награда које су освајали како хор, тако и оркестар.

Срећом и радошћу испуњава чињеница да је Гимназија у Пожаревцу  и 159 година након оснивања и даље млада и спремна за нове изазове. Снагу и подстрек дају јој деца која у њој сазревају и проналазе своје путеве.

Гимназија у Пожаревцу данас располаже са 12 класичних учионица, кабинетима за физику, билогију, хемију и информатику, салом за фискултуру, библиотеком, специјализованом учионицом за стране језике. На школи је извршена реконструкција фасаде и крова замењена је столарија, кров је такође адаптиран.

Почетком октобра ову образовну установу посетио је Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Србије, Бранко Ружић. Том приликом министра су дочекали ученици представивши се као некадашњи њени ђаци: Милена Павловић Барили, Ђорђе Марјановић, Радомир Лукић, Слободан Стојановић и Павле Савић, које је историја запамтила као великане у различитим областима уметности, културе и науке.

Пожаревачка гимназија дуги низ година уз дивну сарадњу и залагање свих запослених омогућава свим ученицима да остваре своје пуне потенцијале подстичући критичко размишљање, подижући ниво кулуре и васпитања уз уважавање и толеранцију.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-62.png

 Гимназија у Пожаревцу је била и у будућности ће бити место где се рађају научници, лекари, професори, спортисти, математичари и стручњаци различитих области, али ће увек тежити да пре свега буде место одакле ће сваки ученик изаћи као добар човек, јер то је највећи допринос који свака образовна институација може да пружи овом друштву.

Текст и емисија настали су у оквиру пројекта „Млади за младе“, по основу Kонкурса о суфинансирању пројеката из буџета Града Пожаревца, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2021. години.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!