Рудари и машине јачи од жеге

На 120 метара испод нивоа Дунава, на Површинском копу „Дрмно“ и људе и машине немилосрдно греје августовско сунце, али то не спречава рударе да испуне све задатке

У кабини је пријатно, осећа се свежина. Ту нас је дочекао Горан Андрејић, први багериста на „SchRs 8000“ који 28 година радни на багеру. Затекли смо га како чисти прашину са пулта за управљање.

У кабини човек има услова да се расхлади али расхладни уређај не помаже када је реч о угљеној прашини. Осећају се и вибрације, а рад машина ствара буку. Мени у кабини није вруће, сигурно да је људима који раде на отвореном тешко. Са сунца уђу у расхлађену просторију па из ње поново напоље, није лако прилагодити се. Машине раде дан и ноћ и у оваквим ситуацијама је најважније да се оне не преоптерећују, посебно у периоду од 12.00 до 17.00 часова када је најтоплије, како не би дошло до прегревања уља и неког квара. Са повећаним капацитетом може се радити ноћу и раним јутарњим сатима. Тако штитимо машине али и људе – истакао је Андрејић.

Да је тешко и исцрпљујуће радити на афричким температура потврдио нам је и Малиша Степановић, пословођа на угљеном систему.Овде нема идеалних услова за рад. Лети су врућине, зими хладноћа у пролеће и током јесени прате нас киша и блато, а када дува ветар не видимо се од прашине. На прсте се могу набројати дани са добрим временским условима за рад. Пре неки дан у разговору дотакли смо се теме како све то издржавамо. Закључили смо да смо навикли, да смо свесни добрих и лоших страна посла којим се бавимо, али и тога колико је значајан енергетски систем Србије – каже Степановић.

Брига за здравље

У Огранку ТЕ-KО „Kостолац“ предузете су све прописане мере заштите и здравља радника на раду при екстремним врућинама. На свакој машини су апарати за воду, климатизоване су просторије на машинама, а обезбеђена су и летња радна одела за запослене. На копу „Дрмно“ ради амбуланта, ту су два санитетска возила а обезбеђено је и дежурство медицинског особља у току радног времена које је спремно да у сваком тренутку пружи помоћ у случају да је неком од запослених потребна медицинска помоћ.

Извор: „Енергија Kостолац“

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!