Већа снага и производња, дужи радни век

Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а посетио ХЕ „Зворник“

-После урађене ревитализације, хидроелектрана „Зворник“ данас је модернија него што је била пре 65 година када пуштена у рад и један од истинских драгуља у производном систему „Електропривреде Србије“. Снага ХЕ је повећана са 92 на 122,3 мегавата, радни век је продужен за најмање 40 година, а добрим одржавањем то ће сигурно бити и дуже – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а током обиласка ове ХЕ.

– Модернизација „Зворника“ је један од најбољих примера успешне политике председника Србије Александра Вучића да обновимо и сачувамо све капацитете које имамо за најмање толико година колико су већ радили и да се непрестано прилагођавамо расту привреде.

Грчић је нагласио да је ревитализација „Зворника“ почела 2016. године, а сва четири агрегата су модернизована за четири године и то из кредита немачке развојне банке KfW. Симболично је за 65 година рада утрошено 65 милиона евра, а нешто више од 18 милиона евра реализовале су домаће фирме. Цео управљачки систем урадио је Институт „Михајло Пупин“.

– ХЕ „Зворник“ данас задовољава све параметре у заштити животне средине. Сада се користе самоподмазујући лежајеви, а уместо уља деминерализована вода. У потпуности смо заштитили реку Дрину – објаснио је Грчић. – Веома сам поносан на запослене у овој ХЕ и честитам им на урађеном послу.

Први човек ЕПС-а је подсетио да је 2016. године овај пројекат извађен из „фиоке“ , покренут је и обновљен са немачком KfW банком, а велики допринос дао је тадашњи немачки амбасадор Аксел Дитман.

– Рудари „Колубаре“ су замолили да обиђу неку од наших ХЕ и виде како се производи струја, а да то није из угља. Драго ми је што су данас обишли „Зворник“, а ускоро ће обићи и „Ђердап“ и „Бајину Башту“. Важно је да сви знају да ЕПС две трећине енергије производи на бази угља из Колубаре и Костолца и то даје стабилност систему. Циљ је да све термо капацитете унапредимо и сачувамо, али и да повећамо проценат „зелене“ енергије – рекао је Грчић. – Тежимо ка томе да Србија у будућности сваког дана само извози струју, да ниједног момента нема потребе да се увози струја. На годишњем нивоу производња је већа од потрошње, јер производимо у просеку од 32 до 34 теравата електричне енергије, потрошња је испод 32 теравата потрошња, али није у сваком месецу у години производња једнака потребној потрошњи. Захваљујући добром управљању, наши грађани и привреда имају стабилно снабдевање.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић је захвалио Грчићу на томе што је пројекат ревитализације ХЕ „Зворник“ урађен, јер је то веома значајно за општину која је дуги низ година била девастирана.

– Хвала председнику Србије, Влади Србије и ЕПС-у, јер овај пројекат много значи за људе који већ раде, али и за младе, јер сада има и могућности за нова запошљавања да млади остану и не иду у Београд, Нови Сад или ван Србије – рекао је Јевтић.Поред Грчића, ХЕ „Зворник“ обишли су и Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије, представници руководства и синдиката РБ „Колубара“.

Извор: http://www.eps.rs/cir/vesti

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!