Обележено 10 година од отварања Спомен собе у касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“

Обележавању 10 година од отварања Спомен собе у пожаревачкој касарни присуствовали су градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић, некадашњи комадант ЦОКОВ пуковник др Миливоје Пајовић, садашњи комадант пуковник Милован Васић, директорка Историјског архива др Јасмина Николић, официри и подофицири из ЦОКОВ. Присутне је поздравио комадант ЦОКОВ пуковник Милован Васић и поздравио је тадашњу одлуку руководства гарнизона да се отвори Спомен соба као не би избледала сећања на све оне који су погинули у ратовима иза нас. Он се овом приликом захвалио локалној самоуправи на помоћи у раду Центра.

Пуковник др Миливоје Пајовић је један од оснивача Спомен собе погинулим војницима из Браничевског округа од Првог српског устанка па до ратова крајем 90.-тих година. Он је овом приликом истакао да захвалност за отварања Спомен собе треба да припада свим људима који су учествовали у реализацији тог пројекта који је од великог значаја за овај крај. Пуковник Пајовић је подсетио да пожаревачки крај који је дао велики број хероја има посебно место у Војсци Србије зато што је ту основана Гарда, оркестар и ту је организована прва обука.

Испред Града Пожаревца присутнима се обратио градоначелник Саша Павловић:

„Уважени представници Војске Србије велика ми је част да вас поздравим данас, у тренутку када обележавамо значајан јубилеј, на један од најзначајнијих датума у српској историји Видовдан.     Наравно, боље би било да повода за ову десетогодишњицу нема, али они на које су успомене попуниле ову спомен собу су заслужили да их се вечно сећамо. Иако ова соба већ деценију бележи трагичне губитке најхрабријих синова ове земље, чини се свима, а нарочито њиховим породицама, да су ране још увек свеже и да боле као првог дана. Попут свих наших храбрих браниоца, од Немањића па све до краја 20. века и они нису марили за надмоћ непријатеља испред себе, већ само за оно иза себе, за њихову Србија. Данас, када наша војска сваким даном јача све више, техника и опрема коју поседујете свакако даје снагу, али полет и мотив да чувамо нашу земљу дају нам управо они којима је ова спомен соба посвећена.    Сетивши се њих и њихове жртве, сваки напор који чинимо за Србију постаје мали али и обавезан.Обавеза је и чување успомене на пале хероје, припаднике Војске Србије из Браничевског округа, и зато сам уверен да ће ови зидови вечно чувати сећање на оне који су својим одласком са овог света очували нашу земљу слободном. Нека им је вечна слава и хвала.“

Један од аутора Спомен собе је био и Историјски архив Пожаревац на челу са директорком др Јасмином Николић која је истакла да је рад на отварању Спомен собе био темељан и да је покривено 200 година војске у Браничеву. Изложба је поткрепљена документима и информацијама од периода Првог српског устанка до данашњих дана.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је image-163.png

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је закључио да су стубови нашег друштва одувек били црква и војска.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!