Ремонт на угљеном систему копа „Дрмно“

Велики посао, а рокови тесни

Велики посао треба урадити у релативно кратком року. Циљ је подизање погонске спремности и поузданости рударске механизације опреме и постројења за рад у наредном периоду

Ремонт основне рударске механизације и опреме која је ангажована на ископавању угља на Површинском копу „Дрмно“ почео је крајем маја и трајаће до 23. јуна.

Планом ремонтних активности обухваћена су три багера: „SchRs 800“, „SRs 400“ и „SRs 470“ и четири самоходна транспортера са утоварним колицима. Поред њих, биће ремонтовано 10 транспортера са гуменом траком у укупној дужини око 10 километара.  

– На отклањању уочених недостатака на багерима раде запослени Привредног друштва „Производња, ремонт и монтажа“ из Костолца и радници служби одржавања ПК „Дрмно“. Ремонт транспортера обавиће запослени копа „Дрмно“ – рекао је Зоран Стојковић, управник сектора машинског одржавања на копу „Дрмно“. – Предвиђено је да се отклоне недостаци на опреми и постројењима на дробилани, допреми, депонији, расподелном бункеру и на четири транспортера на везном систему којима се угаљ транспортује према костолачким термоенергетским капацитетима. На овим пословима ангажовани су радници службе одржавања на дробилани и „Косово Обилић“.

Стојковић истиче да је реч о великом послу који треба урадити у релативно кратким роковима. Циљ је подизање погонске спремности рударске механизације, опреме и постројења за рад у наредном периоду. На почетку ремонта обишли смо раднике ангажоване на ремонту основне рударске механизације на копу „Дрмно“.

Томислав Несторовић, руководилац рударских активности током ремонта угљеног система, каже да је ремонт почео 28. маја и трајаће 25 календарских дана.

– Времена је мало и сваки сат је драгоцен. То значи да се ради по 12 сати радним данима, а од седам до 15 часова током викенда. Све машине које су у ремонту: три багера и четири претоварне машине, груписали смо на ремонтном платоу који је претходно урађен, величине 200 x 50 метара. На тај начин успели смо да избегнемо празан ход како бисмо добили на ефикасности рада. Извођачима радова машине су практично надохват руке. С друге стране, обезбедили смо довољно простора за рад помоћне механизације, у првом реду дизалица. На старту ремонта пратила нас киша, што објективно отежава рад запосленима, али посао се ради у складу са предвиђеном динамиком. Имали смо у јутарњим часовима проблема са довозом људи до радног места због расквашених путева, али и то је превазиђено. Важно је да је ремонт урађен квалитетно и на време. По завршетку ремонта креће нова производна сезона, идемо у нове радне победе са исправним машинама – обећава Несторовић.

Владимир Марковић, шеф Службе припремних радова на копу „Дрмно“, каже да запослени имају много обавеза на реконструкцији транспортног система.

– Потпуно смо уклонили траку УЗ-1, угљена збирна број 1, урађена је нова траса и поновно враћамо секције на нову трасу. Морали смо да померимо етажни транспортер У1/2 и поставимо бетонски мост преко траке УЗ-1, који служи за прелазак тешке и лаке механизације. На тај начин избегли смо комуникацијски пут испод траке УЗ-1 како је то раније било. Трасом преко моста олакшавамо и убрзавамо превоз радника и машина до свог одредишта у овој зони копа. Радимо са две групе у служби, са радним временом од по 12 сати, а остали запослени завршавају послове у текућој производњи. Неповољни временски услови на старту ремонта нису нас омели да испоштујемо динамику предвиђених радова. Све су то људи са вишедеценијским искуством и прекаљени радници који су навикли да раде и по киши, снегу, кошави и сунцу -рекао је Марковић.

У складу са планом

Доста посла има и на откопној механизацији и помоћним машинама. Драган Милошевић, руководилац радне јединице Ремонт и монтажа рударске опреме и механизације ПД „Производња ремонт и монтажа“, објашњава који су то најважнији и обимни послови.

– На багеру „SRs 470“ то је вагање машине, корекција баласта у противтегу и замена ужета на витлу за дизање и спуштање катарке. На багеру „SRs 400“ заменићемо оба лежаја на радном точку и поправићемо погон транспорта. На багеру „SchRs 800“ санираћемо напрслине на П раму и на истоварној катарци, заменићемо све ушице на радном точку. Осим тога, замениће се редуктори, бубњеви? На претоварним машинама санираће се кварови на транспортном систему и окретима пријемно-истоварне катарке – каже Милошевић и додаје да се на терену налази око 65 њихових радника.

– Објективно, временски услови на старту ремонта јесу отежали рад, али углавном је посао урађен у складу са планом ремонтних активности – рекао је Милошевић.

Извор: Енергија Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!