Виртуелна промоција књига наше познате књижевнице и новинарке, Мирјане Митровић

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац у петак, 14. маја, одржана је виртуелна промоција књига наше познате књижевнице и новинарке, Мирјане Митровић. Разговор са књижевницом водила је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник. Снимак промоције можете погледати на YouTube каналу Библиотеке: https://www.youtube.com/watch?v=mloai2L8LLY

О књижевници:
Мирјана Митровић, рођена је 1961. у Пожаревцу, где је завршила основну школу и гимназију. Завршила је енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Бави се новинарством, писала је за часописе: Дуга, Жена, Практика, Класика и Корак. Први роман Аутопортрет са Миленом, објављен 1990. у београдском БИГЗ-у, инспирисан је животом Милене Павловић Барили. Роман је био у избору за Нинову награду, а потом је доживео више издања (2005. у „Народној књизи“, 2009. у „Лагуни“). Награђен је Златном значком Културно-просветне заједнице Србије. Приче из збирке Свето стадо (1999) увршћене су у антологије: „Ослобађање лектире“ Игора Маројевића, „Антологија приповедака српских књижевница“ Рајка Лукача, „Овако је почело“ Љубице Арсић и Дејана Михаиловића, „Краљица Лир и њена деца“ Љубице Арсић, „Врт наде“ Славице Гароње. Приче су превођене на грчки, чашки и бугарски, а поезија на шпански.
Роман Емилија Лета (2006) добио је награду „Бранко Ћопић“ и био у најужем избору за НИН-ову награду. Романом Месечари из Маргума објављеним 2009, а роман Хелена или о немиру, објављен 2017, награђен је наградом „Биљана Јовановић“. Од 2019. уредник је Трибинског програма Српског књижевног друштва. Најновија књига „Као велики компас: Милена Павловић Барили – писма и портрети“ објављена јој je 2021. године у издању Фондације Миленин дом и Галерије Милене Павловић Барили. Живи и ради у Београду.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!