Почела изградња фекалне канализације за 420 домаћинстава

На територији Градске општине Костолац почела је реализација пројекта изградње фекалне канализације за преко 420 домаћинстава. Укупна вредност инвестиције износи преко 77 милиона динара.

Средства је обезбедио Град Пожаревац преко Буџетског фонда за заштиту животне средине.

Почетак радове у насељу Канал обишли су председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и градоначелник Града Пожаревца, Саша Павловић са својим сарадницима.

Планирано је да се у наредних 120 дана реализује прва фаза овог веома важног пројекта у области заштите животне средине. Биће изграђена фекална канализација у 17 улица у насељима Канал, Колиште и Дидино насеље и две фекално црпне станице.

Градска општина Костолац брине о бољим условима свих наших суграђана и равномерном развоју сваког дела општине. У том смеру последњих годину дана ради на решавању најважнијег проблема, а то је заштита животне средине, са посебним акцентом на формирање новог дрвореда и изградњу комуналне инфраструктуре.

Реализовањем пројека изградње фекалне канализације преко 2000 становника, после готово 30 година добиће фекалну канализацију. Биће затворено преко 600 септичких јама, што ће допринети побољшању квалитета живота, али и заштити животне средине„, истиче Крстаноски

Костолачка општина је за еколошке пројекте од Града Пожаревца добила преко 205 милиона динара.

Према речима градоначелника Града Пожаревца Саше Павловића преко Буџетског фонда за заштиту животне средине за формирање новог дрвореда обезбеђено је 44 милиона. За изградњу фекалне канализације опредељено је 77 милиона динара, док је за топлификациону мрежу, односно дистрибутивни вод ка селу Острово, издвојено 50,6 милиона динара.

Расписана је Јавна набавка за изградњу фекалне канализације за још шест улица у Костолцу у вредности од 27,5 милиона динара, што представља другу фазу реализације овог веома значајног пројекта. Током лета очекује се почетак радова у следећим улицама: део Колубарске, И. Косанчића 1, 2. и 3. део, С. Главаша, део Козарачке, сокак Партизанске у Костолцу. Тиме ће сва насеља у Костолцу бити покривена комплетном канализационом мрежом.

Изградња лучког пристаништа

Градоначелник Пожаревца је истакао да је Агенција за управљање лукама прогласила локацију на простору где се налази ресторан „Драгуљ“ за лучко пристаниште. Наиме Влада Републике Србије је на 42. седници донела Уредбу о утврђивању лучког подручја међународног путничког пристаништа у Костолцу.

„Сада остаје да се изврши пренос имовине на Агенцију за управљање лукама, а затим предстоји расписивање тендера за лучког оператера. Након спровођења процедуралних ствари надамо се да ћемо имати лучког оператера. Из тих разлога кренули смо са уређењем околине пристаништа и започели асфалтирање улице Кнеза Лазара“, каже Павловић.

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!