Површински коп „Дрмно“ на почетку године: Нови изазови за рударе

Планом је предвиђено да се у овој години на копу „Дрмно“ откопа 46,5 милиона кубика јаловине и 9,3 милиона тона угља

Запослени у рударском сектору огранка „ТЕ-КО Костолац“ имаће много посла у овој години како би реализовали постављене циљеве. Рудари Површинског копа „Дрмно“ добро су стартовали на почетку нове радно-производне године, тако да су практично наставили са добром производњом из прошле. Рударски системи ангажовани на угљу и откривци раде без већих проблема. Производну ситуацију отежавају зимски услови рада, али се проблеми отклањају у ходу и без већих застоја.

У овој години задатак нам је да откопамо 46.500.000 кубика јаловине и 9.350.000 тона угља. План је нешто већи у односу на прошлу годину и учинићемо све што је до нас да се оствари − рекао нам је Драгослав Славковић, директор ПК „Дрмно“. − Најважније за остварење биланса је да се подигне погонска спремност машина основне рударске механизације током предстојеће ремонтне сезоне уградњом неопходних виталних делова.

Он додаје да је такође неопходно да се освеже тешке машине у Сектору помоћне механизације, као и возни парк точкаша. Славковић истиче да је важан сегмент у реализацији плана и смањење свих врста застоја у процесу рада и његове организације, јер ће се то директно одразити на повећање временског искоришћења рударске механизације и остварење биланса производње.

− Дневна производња угља током јануара кретала се око 27.000 тона, што је у складу с потребама рада термоенергетских капацитета у Костолцу, а настављен је одвоз угља за потребе рада термоелектрана у Свилајнцу и Обреновцу. Када је реч о попуњености депонија, бележимо тренд благог повећања резерви угља. Дневна производња откривке кретала се у просеку од 135.000 кубних метара чврсте масе, што је добро за зимски период − истиче Славковић.

Омогућен сепаратни рад

Крајем 2020. монтиран је нови уређај који омогућава да пети јаловински систем ради сепаратно. Од почетка године тај систем, поред јаловине, ископава и угаљ из другог уљеног слоја, који се јавља у висинском делу етаже. За сада су ово скромне количине угља, али ће убудуће напредовањем копа, количине угља из другог угљеног слоја бити значајније, каже Славковић.

Извор: Енергија Костолац

Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter
error: Садржај је заштићен !!